Digitale valuta

Rusland wilt overstappen op de digitale roebel

In de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, is een oproep gedaan om van de digitale roebel een reservemunt te maken. Intussen is in het Westen de vrees gerezen dat de nieuwe versie van de Russische fiat kan worden gebruikt om sancties te omzeilen die het land hebben geïsoleerd.

Digitale roebel moet dienen als reservevaluta, stelt wetgever voor


In het licht van de toenemende westerse sancties hebben functionarissen in Moskou nagedacht over manieren om de beperkingen te omzeilen die de toegang van Rusland tot zijn buitenlandse reserves en de mondiale financiële markt al hebben beperkt.

Sergei Mironov, die de oppositiepartij “Een rechtvaardig Rusland” in de Doema leidt, drong er bij de federale regering, de centrale bank en het operationele hoofdkwartier voor het tegengaan van sancties op aan om de digitale roebel in te voeren, meldden Russische media en Forklog.

Idee om digitale roebel te gebruiken als reservevaluta circuleerde in het gesanctioneerde Rusland


De hooggeplaatste parlementariër is geciteerd als zeggend dat het doel van het initiatief is om de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) uit te geven voor specifieke doeleinden zoals de financiering van huisvesting en andere bouwprojecten, evenals de ontwikkeling van productie- en transportinfrastructuur.

“De digitale roebel moet een volwaardige investerings- en reservevaluta voor Rusland worden”, aldus Mironov. De afgevaardigde gelooft dat de CBDC de Russische economie van de nodige financiering zal voorzien zonder de inflatie aan te wakkeren. De digitale roebels kunnen niet in het buitenland worden gestort of worden gebruikt voor niet-beoogde doeleinden, voegde hij eraan toe.

Westerse bondgenoten vrezen dat Rusland cryptocurrencies, waaronder de digitale versie van de roebel, zal gebruiken om sancties te omzeilen die zijn opgelegd vanwege zijn invasie in Oekraïne en hebben stappen ondernomen om de mazen in de wet te dichten. Recente verklaringen van een andere wetgever, en lid van de werkgroep voor crypto-regelgeving, Alexander Jakubovsky, wezen erop dat Rusland geïnteresseerd is in het gebruik van digitale valuta’s om zijn toegang tot de wereldwijde financiën te herstellen.

De Centrale Bank van Rusland (CBR), een sterk tegenstander van het legaliseren van cryptocurrencies, is actief bezig geweest met het ontwikkelen van het digitale roebelproject. De monetaire autoriteit begon drie jaar geleden met het overwegen van een CBDC. In oktober 2020 werd een raadplegingsdocument gepubliceerd en in april 2021 bracht de bank een concept voor de digitale roebel uit, waarin de belangrijkste architectuur werd geschetst.

Het testen van het platform voor de digitale roebel is dit jaar van start gegaan: half februari kondigde de CBR de eerste volledige transacties tussen individuele portemonnees aan. Een dozijn Russische banken zal deelnemen aan de proeven die naar verwachting in 2022 zullen worden voortgezet. De Bank of Russia houdt vol dat haar digitale munt nieuwe kansen zal creëren voor Russische burgers, bedrijven en de staat.

De Russische Federatie heeft ook geprobeerd om haar afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te beperken. Afgelopen oktober liet het ministerie van Buitenlandse Zaken doorschemeren dat het mogelijk is om de dollar gedeeltelijk te vervangen in Russische valutareserves en in de toekomst betalingen te verrichten met andere valuta’s en zelfs digitale activa.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN