VAE ontpopt zich als pro-Bitcoin-mining bestemming

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) consolideert geleidelijk haar status als een belangrijke Bitcoin-mining-bestemming in het Midden-Oosten. Het land heeft zich gevestigd als een pro-Web3-bestemming voor crypto-gerichte bedrijven, met meer dan 30 vrijhandelszones en een groeiende bijdrage aan de hash-snelheid van Bitcoin-mining.

De mining-reis van de VAE begon toen Bitcoin-miner Marathon Digital in mei een partnerschap aanging met Zero Two – de digitale activa-afdeling van het soevereine vermogensfonds van Abu Dhabi. De joint venture heeft twee mining-locaties opgezet met een gecombineerde capaciteit van 250 megawatt (MW) in Abu Dhabi. Abu Dhabi is inmiddels een centrum geworden voor allerlei soorten crypto-mining-activiteiten in de VAE vanwege de energie-efficiëntie en de status als handelscentrum in het land.

Volgens gegevens van Hashrate Index bedraagt de gecombineerde Bitcoin-mijnbouwcapaciteit van de VAE waarschijnlijk rond de 400 MW, ofwel 4% van de wereldwijde hash-snelheid van Bitcoin. Hoewel de Verenigde Staten, China, Rusland en Kazachstan de vier landen zijn met het grootste aandeel in de wereldwijde hash-snelheid van Bitcoin, zou de VAE geleidelijk kunnen stijgen op de ranglijst vanwege de beschikbare middelen.

Als wereldspeler op de energiemarkt heeft de VAE haar focus verlegd van olie- en gasreserves naar zonne- en kernenergie. Historisch gezien werd de elektriciteit in het land opgewekt door aardgas, maar in het recente verleden groeien de aandelen van kernenergie en zonne-energie snel.

De elektriciteitsvraag in de VAE varieert aanzienlijk tussen de warmste en koelste maanden, wat leidt tot een aanzienlijk verlies aan opgewekte elektriciteit. Zo verspilden de gecombineerde energie- en ontziltingsinstallaties van de VAE in 2021 20 terawattuur, wat overeenkomt met ongeveer $600 miljoen. Dit tekort en de verspilling van elektriciteit kan worden opgevuld door Bitcoin-miners.

Met de focus van Bitcoin-mining op het gebruik van schone energiebronnen kan de VAE in het komende decennium een aanzienlijk deel van haar energie uit kern- en hernieuwbare bronnen halen. Het overschot van deze bronnen kan dus worden benut door miners in het land. Onder andere voordelen voor miners is het nultariefbeleid van het land.

Dit betekent dat Bitcoin-miners zich kunnen registreren in een van de meer dan 30 vrijhandelszones van het land en geen vennootschapsbelasting, btw en invoerrechten hoeven te betalen – een aanzienlijk voordeel ten opzichte van het opereren in westerse landen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!