Centrale Bank van de VAE implementeert digitale activa strategie

De centrale bank van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft onlangs aangekondigd dat het zijn strategie voor digitale valuta zal implementeren met behulp van twee partners, namelijk G42 Cloud en R3. Volgens een rapport zullen deze partners een belangrijke rol spelen bij het helpen van de centrale bank bij de implementatie van central bank digital currencies (CBDC).

De eerste fase van de strategie van de centrale bank zich richten op drie belangrijke pijlers, die naar verwachting plaatsvinden in de komende 12 tot 15 maanden, aldus een recent rapport van Arabian Business. Hierbij gaat het om proof-of-concept-werkzaamheden voor bilaterale centrale bank digitale valutabrug met India, evenals de soft lancering van de M-brug. Het derde belangrijke aspect betreft proof-of-concept-werkzaamheden voor binnenlandse CBDC-uitgifte, die zowel groothandels- als detailhandelsgebruik zullen omvatten.

Khaled Mohamed Balama, de gouverneur van de centrale bank, sprak over waarom de Central Bank VAE (CBUAE) heeft gekozen om door te gaan met zijn CBDC-initiatief. Hij stelde namelijk dat dit het land zal versterken als toonaangevend wereldwijd financieel centrum. Ook suggereerde hij dat de implementatie van de CBDC waarschijnlijk financiële inclusie zal bevorderen. Het onderstaande gaf de gouverneur aan:

“CBDC is een van de initiatieven als onderdeel van het FIT (Financial Infrastructure Transformation) -programma van CBUAE, dat de VAE verder zal positioneren en versterken als toonaangevend wereldwijd financieel centrum. De lancering van onze CBDC-strategie markeert een belangrijke stap in de evolutie van geld en betalingen in het land. CBDC zal onze digitalisering-reis versnellen en financiële inclusie bevorderen. We kijken ernaar uit om de kansen te verkennen die CBDC zal bieden voor de bredere economie en samenleving.”

Voor de laatste aankondiging van de CBDC, heeft de CBUAE deelgenomen aan verschillende digitale valuta-initiatieven, waaronder de samenwerking met de Saudi Central Bank in 2020. Andere initiatieven van de bank zijn onder meer de grensoverschrijdende CBDC-pilot met de Hong Kong Monetary Authority en de Bank of Thailand in 2022. Het Digital Currency Institute van de People’s Bank of China en de Bank for International Settlements maakten ook deel uit van deze initiatieven, volgens het rapport.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!