Digitale euro publicatie uitgesteld na gelekt concept

De implementatie van een digitale euro, een centrale bank digitale valuta (CBDC), wordt vertraagd doordat de Europese Unie (EU) heeft besloten de publicatie van de benodigde wetgeving ter ondersteuning van de ontwikkeling uit te stellen. Deze vertraging komt nadat een conceptwetsvoorstel is uitgelekt waarin privacy- en technische zorgen met betrekking tot de CBDC worden aangepakt, en na verklaringen van ministers van financiën die twijfels hebben geuit over de motieven achter het plan voor de digitale euro.

De planning voor het conceptwetsvoorstel is meerdere keren aangepast, waarbij de oorspronkelijke publicatie gepland stond voor mei. De publicatie is echter meerdere keren uitgesteld en werd onlangs verwacht te worden besproken en gepubliceerd tijdens een vergadering op 28 juni van het besluitvormingsorgaan van de Europese Commissie. Helaas heeft de commissie geen verklaring gegeven voor de vertraging of een nieuwe publicatiedatum aangegeven.

Tijdens een reguliere vergadering hebben de ministers van financiën van het eurogebied gediscussieerd over de plannen voor de digitale euro. In een verklaring na de bespreking benadrukte de Ierse minister van Financiën, Paschal Donohoe, het belang van het ontwikkelen van een duidelijk en overtuigend verhaal dat de toegevoegde waarde van de digitale euro aantoont in termen van de impact op de economie en het leven van burgers. Donohoe sprak steun uit voor het werk, maar stelde ook voor om verder te zoeken naar manieren om dit verhaal binnen hun instellingen te versterken.

Het uitlekken van het conceptwetsvoorstel heeft de zaken rondom de digitale euro verder gecompliceerd. Het wetsvoorstel heeft tot doel privacy- en technische problemen met betrekking tot de CBDC aan te pakken en richtlijnen vast te stellen voor banken en handelaren. Het stelt voor om banken te verbieden rente te betalen over digitale euro’s en handelaren te verbieden kosten in rekening te brengen voor het gebruik ervan. Het uitgelekte document heeft echter zorgen opgeroepen en vragen doen rijzen over de drijfveren achter het plan voor de digitale euro.

De digitale euro heeft de afgelopen maanden veel aandacht gekregen, aangezien mondiale autoriteiten en wetgevers de mogelijke implementatie ervan hebben onderzocht. In april maakte de Europese Commissie bekend dat zij de digitale euro overweegt en noemde het concept zelfs in een tweet. Fabio Panetta, lid van de uitvoerende raad van de Europese Centrale Bank, verklaarde in juni dat de digitale euro een beperkte omvang van 1,5 biljoen zou hebben.

Hoewel het uitstel van de wetgeving als een tegenslag kan worden gezien, biedt het ook de mogelijkheid voor verdere overweging en verfijning van het plan voor de digitale euro. Het stelt beleidsmakers in staat om de zorgen die door de ministers van financiën zijn geuit aan te pakken en ervoor te zorgen dat de implementatie van de digitale euro aansluit bij de behoeften en verwachtingen van de economie en haar burgers.

Bovendien biedt de vertraging in de publicatie van de wetgeving ook de gelegenheid voor verdere samenwerking tussen EU-lidstaten, centrale banken en financiële instellingen. Deze samenwerking kan ervoor zorgen dat de digitale euro voldoet aan de uiteenlopende behoeften van de deelnemende landen en hun burgers.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!