Centrale banken testen met succes gedistribueerde grootboektechnologie (DLT)

Volgens een op woensdag gepubliceerd rapport heeft een experiment uitgevoerd door een centrale bank met succes de toepassing van gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) getest bij het beheer van grote en complexe interbancaire transacties. Het ‘Project Meridian’ van de Bank of England werd uitgevoerd via de innovatiehub van de Bank for International Settlements (BIS) in Londen, met als doel een prototype te creëren dat de transactiesnelheid van Real-Time Gross Settlement (RTGS) systemen van centrale banken zou kunnen verhogen en de kosten zou kunnen verlagen.

BIS, dat de centrale banken van de wereld vertegenwoordigt, verklaarde dat het project DLT gebruikte om het RTGS-systeem van de centrale bank “te koppelen aan andere financiële marktinfrastructuren en grootboeken, waarbij de uitwisseling van eigendom van geld en activa op een veerkrachtige en veilige manier automatisch werd georkestreerd.”

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Het gebruik van DLT-systemen om cryptocurrency-transacties te verifiëren en bij te houden, heeft geleid tot innovaties in de traditionele financiële sector. Banken over de hele wereld onderzoeken namelijk hoe de technologie de efficiëntie van interbancaire transacties zou kunnen verbeteren of zelfs digitale versies van soevereine valuta zou kunnen ondersteunen. Een hoge functionaris van de Bank of England waarschuwde echter in februari de wetgevers dat DLT mogelijk te log is om een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) te ondersteunen.

Meridian is een van de verschillende projecten van de BIS Innovation Hub die gericht zijn op het onderzoeken van nieuwe ontwikkelingen in fintech, van gedecentraliseerde financiering tot CBDC-systemen. Het project testte scenario’s waarbij geld alleen werd overgemaakt van koper naar verkoper als een bijbehorend activum op een register van onroerend goed tegelijkertijd in de tegenovergestelde richting bewoog. Het prototype kan volgens het rapport ook worden toegepast op andere registers en activa, zoals aandelen en obligaties.

Het rapport waarschuwde dat, hoewel het project de mogelijkheid heeft aangetoond van gesynchroniseerde afwikkelingen met commerciële bankreserves die bij de centrale bank worden aangehouden, de implementatie van dergelijke systemen zorgvuldige overweging van “beleids-, regelgevings- en juridische” factoren vereist.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!