USDC herstelt langzaam, terwijl hulp voor SVB nadert

Volgens een bericht van Bob Elliot, chief investment officer van Unlimited Funds, zijn er momenteel al hulpacties aan de gang om de recent ingestortte financiële instelling, Silicon Valley Bank (SVB), te redden.

Elliot beweerde onder meer dat “grote banken die actief bezig zijn met het kopen van SVB-zaken”. Tevens zou de Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) van plan zijn om 95% van de onverzekerde deposanten aan de overnemende partij te dekken, en dat Elliot stelde dat “50 procent van de onverzekerden volgende week uitbetaald wordt.”

USDC zal desnoods eigen middelen gebruiken

Zoals wij eerder meldde, is Circle, de uitgever van de stablecoin USD Coin (USDC), in moeilijkheden beland na de ineenstorting van SVB. Het bedrijf had namelijk meer dan $3,3 miljard aan reserves op de in moeilijkheden verkerende bank. Als gevolg hiervan verloor USDC zijn pariteit met de Amerikaanse dollar en daalde naar $0,87 per stuk.

Gisteren sprak Circle CEO Jeremy Allaire zich voor het eerst uit na de ontkoppeling van USDC van de dollar, die meer dan $6,3 miljard zag verdwijnen uit de marktkapitalisatie van de op een na grootste stablecoin.

In een nieuwe bedrijfsupdate die ook op Twitter is geplaatst, zei Allaire dat USDC nog steeds inwisselbaar is voor dollars op basis van 1 voor 1. Het bedrijf ging ook in op de mogelijkheid dat de SVB mogelijk niet al het geld terugbetaalt aan haar spaarders, of dat de transacties van de FDIC met de bank vertraging oplopen, waardoor de reserves van Circle een deuk oplopen.

Volgens de Allaire zal Circle indien nodig eigen middelen en extern kapitaal inzetten om de tekorten op te vangen. Hij zei het volgende:

“SVB heeft een sterke franchise die centraal staat in het Amerikaanse ondernemerschap en de groei van de technologie-industrie. We hebben goede hoop dat de FDIC als curator zal streven naar een snelle aankoop en overname van een franchise die zo sterk is als die van de SVB om ervoor te zorgen dat alle deposanten gezond worden gemaakt.

Het is echter ook mogelijk dat de SVB niet 100% terugbetaalt en dat een teruggave enige tijd kan duren, aangezien de FDIC IOU’s (d.w.z. curatelecertificaten) en vooruitbetaalde dividenden uitgeeft aan depositohouders.

In een dergelijk geval zal Circle, zoals vereist door de wet onder de regulering van de overdracht van geld met opgeslagen waarde, achter USDC staan ​​en elk tekort dekken met behulp van bedrijfsmiddelen, waarbij indien nodig extern kapitaal wordt betrokken.”

Er wordt gewerkt aan een oplossing voor SVB

Bovendien zou SVB een totaal geschat tekort hebben van ruim $40 miljard, waaronder $5 miljard aan fondsen van prominente blockchain-venture capital-bedrijven zoals a16z, Pantera Capital en Paradigm.

Hoewel de rapporten momenteel niet geverifieerd zijn, bevestigen meerdere bronnen dat er aan veel verschillende wegen naar een oplossing wordt gewerkt en dat deposanten volgende week “ten minste 50% van hun stortingen” zullen terugkrijgen. “Op de lange termijn is het waarschijnlijk dat ze meer dan 90% terugkrijgen en het is heel goed mogelijk dat geen enkele deposant ook maar één dollar verliest”, zei Hal Press, oprichter van investeringsmaatschappij North Rock LP.

Op dezelfde dag maakte Mike Moïse, Associate DirectorAssociate Director van bedrijfsadviesbureau CrossCountry Consulting, soortgelijke opmerkingen, daarbij verwijzend naar secundaire bronnen:

“SVB’s klanten zullen $250.000 ontdooid hebben op maandag, en ~ 50% van het resterende saldo wordt binnen 1-2 dagen na maandag uitgekeerd aan de deposanten (geldmarktrekeningen krijgen waarschijnlijk 100%). De rest zal afhankelijk zijn van toekomstige recuperaties; de meeste herstel zal binnen 3-6 maanden zijn.”

USDC kan nog gered worden

Eerder schatte DeFi-analist Loki Zeng dat de nettowaarde van USDC “$0,885 in extreme situatie en $0,985 in normale situatie” is en merkte op: “zelfs als er een probleem is, zal het niet zo ernstig zijn als FTX.” Daarnaast zei Alex Svanevik, CEO van blockchain-analysebedrijf Nansen, ook dat de Circle en USDC “het kunnen redden”, zolang er in de komende dagen “uitvoering van topklasse” wordt uitgevoerd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!