Waarom is USDC met 11% gekelderd?

USD Coin (USDC) verloor op sommige beurzen zijn dollarpeg omdat er zorgen waren dat de reserves die de op één na grootste stablecoin op de markt ondersteunen, vastzaten bij de gefaalde Silicon Valley Bank (SVB).

Circle, het bedrijf dat de populaire stablecoin beheert, maakte bekend dat $3,3 miljard van de $40 miljard aan USDC-reserves nog steeds vastzat bij SVB. Dit veroorzaakte aanzienlijke FUD over de staat van de reserves.

USDC, dat een 1:1 peg met de USD moet behouden, daalde naar $0,946 op het moment van schrijven, volgens gegevens van CoinMarketCap. Bovendien daalde de marktkapitalisatie van $43,56 miljard naar $38,9 miljard, een daling van meer dan 11%.

Bron: CoinMarketCap

Silicon Valley Bank zorgt voor veel onrust

SVB, een van de grootste banken in de detailhandel in de Verenigde Staten, werd door regelgevers op vrijdag (10 maart) gesloten omdat de bank met financiële problemen kampte als gevolg van dalende deposito’s, verergerd door renteverhogingen door de Federal Reserve.

Volgens het transparantierapport van Circle was Silicon Valley Bank een van de zes bankpartners waar het een deel van zijn kasreserves onderbracht ter ondersteuning van de USDC-stablecoin.

Dit vertegenwoordigde ongeveer 7,5% van de totale reserves, die naast kasgeld ook de portefeuille van het Circle Reserve Fund omvatte, bestaande uit kortlopende Amerikaanse schatkistpapieren.

Volgens blockchain-analysebedrijf Nansen verbrandde Circle $2,34 miljard aan USDC in de afgelopen 24 uur, omdat nerveuze investeerders dollars inruilden voor hun dalende USDC.

Topbeurzen pauzeren USDC-conversies

Ondertussen zei Coinbase, de grootste cryptocurrency-beurs in de Verenigde Staten, dat het de conversies tussen USDC en USD tijdens het weekend pauzeerde en dat deze op maandag opnieuw zouden worden gestart.

Aan de andere kant volgde Binance, de grootste cryptocurrency-beurs ter wereld, en kondigde de opschorting aan van USDC naar BUSD-conversies vanwege ‘huidige marktomstandigheden’.

Een analist op Twitter, Adam Cochran, stelde echter dat de zaken op het moment van schrijven begonnen te stabiliseren omdat USDC zich richting zijn dollarpeg bewoog en de FUD waarschijnlijk zou afnemen.

Het moet hier worden opgemerkt dat USDC het laatste slachtoffer werd van de stablecoin-familie. Welnu, de BUSD-saga ging eraan vooraf – de tijd waarin uitgever Paxos vorige maand stopte met het slaan van nieuwe Binance USD (BUSD) -tokens op aanwijzing van een regulator in New York.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!