KuCoin wordt beschuldigt van aanbieden van niet-geregistreerde effecten

De New Yorkse officier van justitie (NYDA), Letitia James, heeft een rechtszaak aangespannen tegen cryptobeurs KuCoin. De rechtszaak beschuldigt KuCoin van het aanbieden van niet-geregistreerde effecten en grondstoffen in New York. Deze digitale activa zijn de voormalige native token van Terra’s ingestorte ecosysteem, LUNA, zijn algoritmische stablecoin UST, en Ethereum (ETH), de tweede cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie.

Het document gaf geen details over welke tokens onder de effecten classificatie vallen en welke grondstoffen zouden zijn. Als Ethereum onder de eerstgenoemde valt en onder de jurisdictie van de Securities and Exchange Commission (SEC), zullen zijn ecosysteem en zijn investeerders in de Verenigde Staten een klap kunnen krijgen.

Eerder vandaag plaatsten wij echter een artikel waarin blijkt dat de voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CTFC), Rostin Behnam, tijdens de landbouwhoorzitting van de senaat aangegeven heeft dat Ethereum (ETH) een grondstof is en géén effect, ondanks de tegengestelde mening van SEC-voorzitter Gary Gensler en de New Yorkse officier van justitie.

KuCoin, nieuwste slachtoffer in crypto-hardhandig optreden

Naast het naar verluidt aanbieden van niet-geregistreerde activa in New York, vergemakkelijkte KuCoin de toegang tot financiële producten, zoals KuCoin Earn, om investeerders rendement te bieden. Dit product en deze acties, stelt de procureur-generaal, zijn illegaal omdat ze niet zijn geregistreerd bij de federale autoriteiten en toezichthouders. Het document claimt het volgende:

“KuCoin heeft zich niet bij OAG geregistreerd als effectenmakelaar, handelaar of grondstoffenmakelaar-dealer, zoals vereist door artikel 23-A van de New York General Business Law (“GBL”), ook wel bekend als de Martin Act. Dergelijk gedrag is een frauduleuze praktijk onder de Martin Act.”

Voor het opereren als een crypto-makelaar en handelsplatform, gelooft de NYDA dat KuCoin zich “herhaaldelijk bezighoudt” met illegale activiteiten door te opereren als een niet-geregistreerde “effectenmakelaar of -dealer”. De rechtszaak heeft tot doel de cryptocurrency-beurs te verbieden om in de VS te opereren en eist een volledig rapport over zijn vergoedingen die het van New Yorkers ontvangen heeft. Het document voegt toe:

“KuCoin heeft ook een effect genaamd KuCoin Earn uitgegeven en verkocht, dat het aan investeerders verkoopt als een middel om passief inkomen te verdienen. KuCoin Earn biedt aan om investeerders passief inkomen te bieden door middel van rente of staking-beloningen nadat investeerders hun cryptocurrencies aan KuCoin Earn hebben toegewezen.”

Is Ethereum een ​​effect?

Over Ethereum als effect presenteert het document verschillende argumenten. Ten eerste dat ETH werd gelanceerd via een Initial Coin Offering (ICO), ten tweede dat de “ontwikkeling en het beheer ervan grotendeels worden aangestuurd” door een kleiner aantal individuen, waaronder de uitvinder Vitalik Buterin.

Na de ICO ontvingen Buterin en de nieuw opgerichte Ethereum Foundation “een deel van de financiering” die tijdens deze evenementen werd opgehaald. Zo beweert de NYDA dat Buterin en de Foundation financieel hebben geprofiteerd van de lancering van ETH. Het document geeft aan:

“Buterin en de Ethereum Foundation behouden een aanzienlijke invloed op Ethereum en zijn vaak een drijvende kracht achter grote initiatieven op de Ethereum-blockchain die van invloed zijn op de functionaliteit en prijs van ETH. Het meest relevante hier is dat Buterin en de Ethereum Foundation een sleutelrol hebben gespeeld bij het faciliteren van de recente fundamentele verschuiving van de transactieverificatiemethode van proof-of-work naar proof-of-stake (…)”

De argumenten die ETH ervan beschuldigen als een effectte werken, zijn gebaseerd op Buterin en zijn relatie met het project en de migratie naar een Proof-of-Stake (PoS)-consensus. Juridisch expert Collins Belton ging in op de rechtszaak en de NYDA-argumenten.

De expert is van mening dat de “ultieme baasgevechtstijd” van ETH eraan komt met mogelijke negatieve implicaties op korte termijn voor het project. Op de lange termijn zal Ethereum echter waarschijnlijk als beste uit de bus komen. Belton legt uit:

“Als we civiele actie zien, is dit misschien het beste moment voor de EF en anderen om amicusbriefingen te laten indienen. Op de lange termijn heb ik een goed gevoel over waar rechtbanken hier zullen verschijnen, omdat ze geen precedent willen scheppen waarvan ze weten dat het niet gerespecteerd zal worden en het gerechtelijk gezag zal ondermijnen. Maar misschien komt er eindelijk een slachtfeest aan. Maak je klaar.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!