Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Bitcoin koers daalt door dreigende renteverhoging

Gisteren hield de commissie voor bankzaken, huisvesting en stedelijke aangelegenheden een hoorzitting over “The Semiannual Monetary Policy Report to the Congress”, met voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, als getuige.

Renteverhoging dreigt

In opmerkingen die zijn voorbereid op zijn optredens op Capitol Hill, gaf Powell aan dat de rentetarieven uiteindelijk hoger zouden kunnen zijn dan verwacht, waardoor Bitcoin (BTC) en aandelen daalden.

Powell erkende dat de hoge inflatie aanzienlijke problemen veroorzaakt en dat de Federal Reserve vastbesloten is de inflatie terug te brengen naar haar doelstelling van 2%.

Hij bekeek de huidige economische situatie en vooruitzichten en merkte op dat de inflatie enigszins is afgenomen, maar ruim boven de doelstelling van het Federal Open Market Committee blijft.

Powell sprak ook over het monetaire beleid en merkte op dat het FOMC, met een inflatie die ver boven hun doel ligt en een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, de koers van het monetaire beleid is blijven aanscherpen.

Bitcoin koers daalt door het nieuws

De Bitcoin koers was vrij statisch vanwege zorgen over regeldruk en zorgen over inflatie en rentetarieven. Vanwege zijn agressieve opmerkingen is de koningsmunt nu gezakt naar een dieptepunt onder de $22k.

Tijdens de getuigenis van Powell zochten beleggers naar aanwijzingen of hij voorstander is van nog een renteverhoging van 25 basispunten of een forse verhoging van 50 basispunten. De uitkomst zal echter pas bekendgemaakt worden tijdens de komende FOMC-meeting op 21/22 maart.

De Fed-voorzitter zal naar verwachting ook te maken krijgen met vragen over bankregulering, waarbij de Democraten er bij de Fed op aandringen de kapitaalnormen voor de grootste instellingen aan te scherpen, terwijl de Republikeinen een lossere behandeling zoeken.

De Fed heeft veel invloed op Bitcoin

De monetaire beleidsbeslissingen van de Fed lagen aan de basis van de enorme underperformance van Bitcoin in 2022. Year-to-date heeft Bitcoin het echter beter gedaan dan de technologiezware NASDAQ, evenals de S&P 500- en Dow Jones-indices.

Het year-to-date rendement van Bitcoin bedroeg ongeveer 30%, veel beter dan de prestaties van de belangrijkste aandelenindices en goud.

De meest recente teleurstellende prestaties van de cryptocurrency worden echter in verband gebracht met zorgen over toenemende regeldruk, de implosie van crypto-vriendelijke bank Silvergate Capital en toenemende zorgen van investeerders over inflatie en rentetarieven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!