Crypto-community komt met blockchain-oplossing voor hulp aan Turkije en Syrië

Eerder deze week zijn Turkije en Syrië getroffen met een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Al snel werd duidelijk dat het gaat om een van de dodelijkste incidenten van de nabije geschiedenis. Recep Tayib Erdogan, president van Turkije, noemde de aardbevingen de heftigste sinds 1939.

De aardbevingen werden veroorzaakt door een breuk van 100 km bij de Oost-Anatolische breuklijn, waarbij het epicentrum 26 km ten oosten lag van Nurdagi. Tot nu toe hebben de autoriteiten meer dan 5.000 doden bevestigd, waarvan de verwachtingen zijn dat dit aantal zal stijgen aangezien overlevenden strijden tegen ijskoude winterse omstandigheden.

Veel mensen gingen naar Twitter om hun meningen en steun te betuigen aan de slachtoffers. De crypto-community op Twitter maakte geen uitzondering hierop. Een Turkse handelaar is zelfs begonnen met het werven van crypto-donaties, waarbij er wordt beweerd dat de fondsen naar lokale vrienden van NGO’s worden gestuurd. Vrij vertaald gaf de handelaar het onderstaande aan:

“Doneer alsjeblieft naar het onderstaande crypto-wallet-adres om de slachtoffers in de regio te helpen.
Vrienden Vereniging.

0xEF611eE168e56baD6A11b1aF89a6AE375654B7A8″

Volgens Giving Block is de gemiddelde crypto-donatie gelijk aan $11.000, wat veel verder gaat dan traditionele fondsenwervingsinspanningen. Ook de CEO van Binance, CZ, was snel met reageren op de ramp. Hij sprak namelijk zijn verdriet uit over het incident en kwam bovendien met een oplossing.

Volgens CZ werkt Binance momenteel namelijk om snel hulp te kunnen bieden nu dat het voor veel lokale overlevenden een race tegen de klok is. CZ voegde hieraan toe dat hij op dinsdag vier bijeenkomsten heeft gehad om snel door te zetten en hulp te krijgen waar dat nodig is. Het onderstaande werd door CZ gemeld:

“We zijn echt bedroefd door de aardbeving in Turkije 🇹🇷. Ons team heeft gewerkt aan een oplossing om de mensen te helpen. Er zijn nogal wat details. Ik heb er vandaag 4 vergaderingen over gehad. Meer details volgen. Blijf sterk. 🙏”

Het is niet voor het eerst dat Binance probeert in te grijpen bij internationale incidenten. Binance Charity, een filantropische tak van de grootste crypto-exchange op het gebied van handelsvolume, heeft al eerder in het Rusland-Oekraïne conflict humanitaire hulp kunnen leveren.

Binance bood namelijk een eerste $10 miljoen aan om internationale humanitaire hulpverlening te ondersteunen. Hierdoor trad de uitwisseling op als financieringspartner voor een handvol lokale ngo’s ter plaatse in het conflictgebied.

In april 2022 werden er Binance Refugee Cards gelanceerd waarmee kwetsbare mensen toegang krijgen tot de exchange en zakelijke filantropie-inspanningen. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om op geld gebaseerde interventies (CBI’s) aan te bieden. Deze zijn bedoeld om op korte termijn financiële verlichting te bieden met de bedoeling mensen tijd te kopen om hun leven weer op te bouwen.

Meer dan 15.000 mensen kregen uiteindelijk de Binance Refugee Cards waarmee zij toegang kregen tot het Binance Crypto-To-Cash-programma. In feite betekende dit 75 BUSD per maand voor een periode van drie maanden. Waarschijnlijk zou dit de ruggengraat kunnen vormen van de hulp van Binance aan Turkije.