Oekraïne blokkeert Russische cryptobeurzen

De Staatsdienst voor financieel toezicht (SFMS) in Oekraïne heeft een speciaal rapport uitgebracht over de resultaten van zijn operaties in 2022, waarin ook de inspanningen van het land om Russische cryptobeurzen tegen te gaan worden belicht. Naast zijn activiteiten in vredestijd, zoals het bestrijden van het witwassen van geld, onthulde het agentschap dat het heeft bijgedragen aan de defensie-inspanningen van het land als onderdeel van het lopende conflict met Rusland.

Financiële autoriteiten in Oekraïne blokkeren Russische cryptobeurzen

De toezichthouder kondigde in het document dat woensdag werd gepubliceerd aan dat zijn medewerkers hun krachten hebben gebundeld met collega’s van het ministerie van technologische transformatie en Oekraïense crypto-experts. Samen waren ze in staat om Russische cryptobeurzen te identificeren die in verband worden gebracht met Russische financiële instellingen die onder sancties zijn geplaatst, waaronder de grootste bank van Rusland, Sber.

De Oekraïense financiële toezichthouder specificeerde niet het exacte aantal van deze platforms of hun domeinnamen, maar benadrukte dat het doel was om ze volledig te blokkeren.

Oekraïne zet zijn initiatief voort om het witwassen van geld via crypto te voorkomen

De SFMS merkte ook op dat het betrokken is bij samenwerking tussen Oekraïne, Georgië en Moldavië – landen met een gestaag groeiende cryptomarkt en minesector – gericht op het terugdringen van het witwassen van geld via digitale activa. Het project wordt gerealiseerd met hulp van de VN en de OVSE.

Het rapport viel samen met een verklaring van de Oekraïense minister van technologische transformatie, Mykhailo Fedorov, waarin hij beloofde dat het land “de beste crypto-jurisdictie ter wereld” zal worden zodra het zijn regelgevingskader voor de industrie afrondt.

In de afgelopen jaren heeft Oekraïne zich gevestigd als leider in de adoptie van crypto in Oost-Europa en accepteert het crypto-donaties sinds het begin van de Russische invasie. Het Oekraïense parlement heeft afgelopen februari een wet op virtuele activa aangenomen en werkt aan wijzigingen van het fiscale wetboek.