SEC probeert kritieke documenten te verzegelen in Ripple-zaak

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een aanvraag ingediend om bepaalde kritieke documenten te verzegelen in haar rechtszaak tegen het in San Francisco gevestigde betalingsbedrijf Ripple Labs.

Vorige week verzocht de SEC om documenten te verzegelen die interne SEC-beraadslagingen bevatten over een toespraak van voormalig SEC-functionaris William Hinman in 2018, toen Hinman in zijn officiële hoedanigheid verklaarde dat hij geloofde dat zowel Bitcoin (BTC) als Ethereum (ETH) geen effecten zijn.

Advocaat van de verdediging, James K. Filan, deelde eerst de gerechtelijke documenten waarin de motie werd onthuld. De motie luidt als volgt:

“Het duidelijke gebrek aan relevantie van deze documenten voor de summiere vonnissen moet worden afgewogen tegen de impact die vrijgave van de documenten zou hebben op de lopende beraadslagingen van de SEC over een breed scala aan kwesties als deze documenten openbaar zouden worden gemaakt. De Hinman-toespraakdocumenten weerspiegelen interne discussies en beraadslagingen door tal van SEC-functionarissen.

Ongeacht of deze documenten de beraadslagingen van de bureaus weerspiegelen die beschermd zouden moeten worden door het privilege van het deliberatieve proces, ze weerspiegelen ontegensprekelijk vertrouwelijke beraadslagingen. SEC-functionarissen geven herhaaldelijk hun mening en standpunten weer over kwesties die van programmatisch belang zijn voor de SEC. Het vermogen van functionarissen van bureaus om te debatteren en samen te werken met openheid en openhartigheid zou worden belemmerd door de openbare verspreiding van deze documenten.”

Eerder beval districtsrechter Analisa Torres de SEC om de Hinman-dossiers vrij te geven, die de SEC herhaaldelijk had geprobeerd buiten de rechtszaal te houden.

Ripple zegt echter dat de documenten zeer relevant zijn en zouden kunnen onthullen waarom de SEC winnaars en verliezers in de crypto-industrie lijkt te kiezen door sommige cryptocurrencies als effecten te verklaren en andere niet.

Vorige week verzocht de SEC de rechtbank ook om namen en andere identificerende informatie van SEC-getuigen-deskundigen en bepaalde XRP-investeerders die verklaringen hebben ingediend in verband met de samenvatting van het vonnis van de toezichthouder, te redigeren.

Bovendien stelde de SEC voor om de openbaarmaking van persoonlijke en financiële informatie van werknemers van Ripple Labs en bepaalde derde partijen te voorkomen.

De SEC klaagde Ripple aan in december 2020, omdat Ripple jarenlang illegaal XRP had verkocht als een niet-geregistreerd effect, en dat XRP tot op de dag van vandaag een effect blijft.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!