Sam Bankman-Fried gaat eindelijk akkoord om te getuigen

Sam Bankman-Fried, oprichter en voormalig CEO van FTX, heeft besloten om deel te nemen aan de komende hoorzitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en te getuigen over de ineenstorting van zijn crypto-imperium.

In een tweet van vrijdag zei Bankman-Fried dat hij nog steeds geen toegang heeft tot veel gegevens over zijn crypto-imperium en wat leidde tot de ineenstorting, maar dat hij zou deelnemen aan de hoorzitting op 13 december omdat de commissie gelooft dat het nuttig zou zijn. De voormalig CEO van FTX vertelde:

“Ik heb nog steeds geen toegang tot veel van mijn gegevens — professioneel of persoonlijk. Er is dus een grens aan wat ik kan zeggen, en ik zal niet zo behulpzaam zijn als ik zou willen. Maar omdat de commissie toch denkt dat het nuttig zou zijn, ben ik bereid de 13e te getuigen.”

Zoals gemeld, kondigde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vorige maand aan dat het van plan is een hoorzitting te houden om de ineenstorting van de cryptobeurs FTX te onderzoeken. De commissie zei dat ze verwachtten te horen van de betrokken bedrijven en personen, waaronder FTX-oprichter Sam Bankman-Fried, Alameda Research, Binance, en meer.

Bankman zei echter dat hij misschien niet zal verschijnen omdat hij nog steeds niet klaar is met “leren en beoordelen” wat er is gebeurd. “Zodra ik klaar ben met leren en beoordelen wat er is gebeurd, zou ik het mijn plicht vinden om voor de commissie te verschijnen en uitleg te geven,” zei hij.

Het antwoord trok kennelijk de woede aan van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Maxine Waters, die in een nogal onvriendelijke tweet eiste dat Sam Bankman-Fried deelnam aan de komende hoorzitting. Zo vertelde Maxine in een tweet:

“Het is absoluut noodzakelijk dat u onze hoorzitting op de 13e bijwoont, en we zijn bereid voortgezette hoorzittingen te plannen als er later meer informatie te delen valt.”

Waters beweerde zelfs dat een dagvaarding “zeker op tafel ligt” voor Sam Bankman-Fried als hij weigert te getuigen.

Ondertussen komt Waters’ relatief strenge aanpak op een moment dat velen in de cryptogemeenschap de wetgevers hebben bekritiseerd voor hun gebrek aan ernst in het FTX-onderzoek. Velen hebben betoogd dat Sam Bankman-Fried miljarden dollars van klanten heeft verduisterd, en wegkomt met een van de grootste fraudes in de geschiedenis met weinig tot geen onderzoek.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!