Nigerianen kunnen nog maar $45 per dag opnemen uit geldautomaten

Als onderdeel van zijn inspanningen om zijn “cash-less Nigeria”-beleid te promoten en een groter gebruik van de eNaira, de digitale valuta van de centrale bank van Nigeria, aan te moedigen, heeft Nigeria de hoeveelheid contant geld die mensen en bedrijven mogen opnemen bij geldautomaten aanzienlijk verminderd.

In een circulaire van 6 december gaf de Centrale Bank van Nigeria het mandaat vrij aan financiële bedrijven en merkte op dat mensen en bedrijven nu beperkt waren tot het opnemen van $45 (20.000 naira). Deze beperking is op 6 december ingegaan.

Bovendien wordt de hoeveelheid geld die elke week van banken wordt opgenomen, beperkt tot $225 (100.000 nairas) voor mensen en $1.125 (500.000 nairas) voor bedrijven. Particulieren betalen een vergoeding van 5% en bedrijven betalen een vergoeding van 10% voor bedragen die hoger zijn dan deze beperkingen.

Er wordt ook een dagelijkse limiet van $45 (of 20.000 nairas) opgelegd aan de hoeveelheid geld die kan worden opgenomen bij verkoopautomaten. Haruna Mustafa, directeur bankentoezicht, maakte de volgende opmerkingen toen ze de wijzigingen aankondigde:

“Klanten moeten worden aangemoedigd om alternatieve kanalen te gebruiken (internetbankieren, apps voor mobiel bankieren, USSD, kaarten/POS, eNaira, enz.) om hun banktransacties uit te voeren.”

Omdat de limieten van toepassing zijn op het cumulatieve totaal van elke opname, wordt een persoon die $45 uit een geldautomaat haalt en vervolgens op dezelfde dag probeert geld uit een bank te halen, onderworpen aan de 5% servicekosten.

Vóór de aankondiging waren de beperkingen op de hoeveelheid contant geld die dagelijks kan worden opgenomen $338 voor particulieren en $1.128 voor bedrijven.

Niet veel afnemers van CDBC in Nigeria

Sinds de introductie op 25 oktober 2021 is er een vrij trage acceptatie van de digitale valuta eNaira. De Centrale Bank van Nigeria heeft haar inwoners niet aangemoedigd om de CBDC te gebruiken. Op 25 oktober, een jaar na het debuut van de eNaira, gaf minder dan 0,5% van het publiek toe de digitale valuta te hebben gebruikt.

In 2012 voerde Nigeria een beleid in dat bekend staat als “cash-less”, dat voorstelde dat het land zou moeten afstappen van het gebruik van fysieke valuta, aangezien dit de efficiëntie van zijn betalingssysteem zou verhogen, de kosten van bankdiensten zou verlagen, en het financiële systeem van Nigeria effectiever maken.

Godwin Emefiele, de gouverneur van de centrale bank van Nigeria, verklaarde op 26 oktober dat 85 procent van alle in omloop zijnde Naira buiten de banken werd gehouden. Als gevolg hiervan kondigde de bank aan dat het nieuwe bankbiljetten zou heruitgeven om de overgang naar digitaal betalen te stimuleren.

Volgens een CBDC-tracker gemaakt door een Amerikaanse denkgroep genaamd de Atlantic Council, behoort Nigeria tot de 11 landen die een CBDC volledig hebben geïmplementeerd. Daarnaast zijn 15 extra landen begonnen met proefprogramma’s, en India zal naar verwachting later deze maand toetreden tot de gelederen van deze landen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!