Amerikaans Minister van Financiën pleit voor meer regelgevend toezicht op crypto

De ineenstorting van de grote crypto-exchange FTX heeft het bearish sentiment in de crypto-ruimte nu al ruim een week in zijn greep. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft ondertussen opgeroepen tot de invoering van strengere regelgeving van de crypto-industrie. Zij gaf het volgende aan in een verklaring:

“Het recente falen van een grote cryptocurrency-exchange en de ongelukkige impact die dit heeft opgeleverd voor houders en investeerders van crypto-activa tonen de noodzaak aan voor een effectiever toezicht op cryptocurrency-markten.”

Yellen gaf daarnaast aan dat haar bureau en andere Amerikaanse toezichthouders het afgelopen jaar een aantal risico’s binnen de crypto-markten hadden geïdentificeerd. Ook waren deze observaties opgenomen in de rapporten die werden vrijgegeven onder auspiciën van de Amerikaanse President’s Working Group on Financial Markets. Zij voegde het volgende toe:

“Sommige van de risico’s die we in deze rapporten hebben geïdentificeerd, waaronder vermenging van klantactiva, gebrek aan transparantie en belangenconflicten, stonden centraal in de spanningen op de crypto-markt die de afgelopen week zijn waargenomen.”

“We hebben zeer strenge wetten ter bescherming van investeerders en consumenten voor de meeste van onze financiële producten en markten die zijn ontworpen om deze risico’s aan te pakken. Waar bestaande voorschriften van toepassing zijn, moeten deze strikt worden gehandhaafd, zodat dezelfde bescherming en principes van toepassing zijn op crypto-activa en -diensten.”

Volgens haar moet de regering, inclusief het Congres, snel handelen om de gaten in de regelgeving op te vullen. Sommige marktwaarnemers maken zich zorgen over het risico dat een mogelijk bredere besmetting zich over het crypto-ecosysteem verspreidt, in de nasleep van de ineenstorting van FTX. Joseph Ayoub, een analist bij de internationale speler in de financiële sector Citi, is van mening dat sommige grote spelers juist kunnen profiteren van de aanhoudende neergang. Hij zei:

“Ik denk dat het een tweesnijdend zwaard is. Ik denk dat je in de eerste plaats duidelijk het probleem hebt dat volumes en rente en volatiliteit in de ruimte zullen dalen, wat duidelijk een enorm negatief punt is voor veel van deze bedrijven die actief zijn in cryptocurrency.

Tegelijkertijd bieden de aanhoudende marktproblemen andere beurzen ook de mogelijkheid om mogelijk een groter deel van de markt in te nemen, aangezien de op een na grootste derivaten- en spotexchange een aanvraag voor Chapter 11 heeft ingediend.”

“Binnen cryptocurrency is het onduidelijk hoe ver en hoe diep dit gaat. Besmetting kan geruime tijd aanhouden.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!