Visa heeft het debetkaartprogramma met FTX stopgezet

Visa, de grootste betalingsverwerker ter wereld, heeft op zondag aangekondigd dat het zijn wereldwijde creditcardovereenkomsten met de crypto-exchange FTX gaat beëindigen. FTX heeft onlangs faillissement aangevraagd onder Chapter 11 in de Verenigde Staten en volgens een woordvoerder is de situatie met FTX ongelukkig te noemen. Hij zei het volgende:

“We hebben onze wereldwijde overeenkomsten met FTX beëindigd en hun Amerikaanse debetkaartprogramma wordt door hun uitgever afgebouwd.”

In oktober maakten FTX en Visa bekend om hun bestaande samenwerking uit te breiden, waaronder de introductie van aan een account gekoppelde Visa-betaalpassen in 40 andere landen.

Visa is niet het enige bedrijf wat de stekker uit een samenwerking met FTX haalt. Ook het Formule 1 team van Mercedes heeft FTX van de auto afgehaald en nu heeft ook Miami Heat aangekondigd dat het alle relaties met FTX gaat beëindigen. Daarnaast hebben landen zoals Hong Kong hun regelgevende oefeningen geïntensiveerd om verdere rampen te voorkomen.

De hele saga begon toen CZ vorige week maandag aankondigde dat Binance al zijn FTT zou verkopen. Dit heeft geleid tot een stortvloed aan verzoeken om opnames van klanten, waarna FTX de opnames blokkeerde. De voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, verzekerde de gebruikers dat FTX prima is, totdat de situatie verslechterde en Binance uiteindelijk een voorstel deed om FTX over te nemen en uit de liquiditeitscrisis te helpen.

De CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), tekende vervolgens een niet bindende overeenkomst met FTX om de exchange uit de brand te helpen. Slecht een dag na de overeenkomst trok Binance zich echter terug, waarbij er werd verwezen naar balansherziening. Er werd beweerd door Binance dat de situatie te ver was gegaan om te helpen. CZ zei dat de ineenstorting van FTX voor niemand in de branche goed was. De situatie loopt uit de hand met als gevolg dat het bedrijf faillissement aanvraagt, met daarnaast het aftreden van voormalig CEO SBF.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!