Gemeenschap bekritiseert Apple’s nieuwe NFT-beleid

Zoals gezegd heeft Apple op 24 oktober zijn App Store richtlijnen bijgewerkt om een nieuw beleid vast te stellen rond non-fungibele tokens of NFT’s. Het herziene beleid staat app-ontwikkelaars toe “om [non-fungibele tokens] te verkopen en diensten met betrekking tot [NFT’s] te verkopen.”

Dit betekent dat apps nu het “slaan, noteren en overdragen” van NFT’s in hun respectievelijke platforms kunnen toestaan. Een grote ‘maar’ is echter dat dit beleid de verkoop van “utility” NFT’s niet toestaat. App-ontwikkelaars kunnen gebruikers dus niet toestaan in-app functies of mogelijkheden te ontgrendelen met NFT’s, noch kunnen ze gebruikers doorverwijzen naar externe koopmechanismen.

De reeds bestaande beperkingen aan NFT’s zullen op blockchain gebaseerde spellen grotendeels schaden. Het is echter niet zo dat er momenteel veel aanbod van dit soort apps is in de App Store; door een snelle zoekactie te doen komen er slechts 9 NFT-apps naar voren.

Gemengde reacties vanuit de gemeenschap

Sommige mensen hebben negatief gereageerd op het nieuwe beleid van Apple, terwijl anderen het zien als een stap in de goede richting. Forbes en Game Developer hebben beide berichten geplaatst over de positieve aspecten van het nieuwe beleid, dat nu NFT’s toestaat.

Sommige mensen hebben het echter op Apple gemunt vanwege het strakke beleid, en ook vanwege het eerdere besluit vanuit de techgigant, toen het duidelijk maakte dat het van plan was om een belasting van 30% toe te voegen aan NFT-verkopen die via apps met hoge inkomsten worden gedaan – een beleid dat ook geldt voor andere apps in de App Store.

Tim Sweeney, CEO van Epic Games, betoogde intussen in een bericht dat Apple zich gewoon richt op wat hen het meeste geld oplevert, in plaats van een duidelijke mening te hebben over NFT’s. “Ze steunen NFT’s die ze belasten, en verbieden NFT’s die ze niet belasten,” merkte Sweeney op.

Sommigen hebben opgemerkt dat het restrictieve NFT-beleid van Apple niet helemaal uniek is. Bryan Ross, een software engineer bij Docker, merkte de inconsistentie op van Apple die “dezelfde in-app aankoopregels invoert die andere apps moeten [volgen], en ziet hoe de hele [tech] branche in rep en roer is.”

FCA komt wellicht tot de redding

Het nieuws over het nieuwe besluit van Apple komt exact op hetzelfde moment dat de Amerikaanse financiële toezichthouder, de FCA, het effect van Big Tech op retail finance bespreekt, met als doel om erachter te komen hoe op die markten een meer concurrerende omgeving kan worden gecreëerd. De discussie heeft weliswaar geen onmiddellijk effect op het NFT-beleid van Apple, maar zou kunnen leiden tot wijzigingen in de regelgeving die vervolgens van invloed zijn op het beleid van Apple inzake NFT’s en betalingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!