Digitale yuan bereikt mijlpaal van $14 miljard aan transacties

Het valuta-project van de Chinese centrale bank (CBDC) heeft het doel bereikt van bijna $14 miljard of 100,04 miljard yuan aan verrichte transacties tijdens de proeffase. Met deze mijlpaal maakt het de digitale yuan (e-CNY) de meeste gebruikte CBDC te wereld. Op 10 oktober meldde de Bank of China op haar officiële WeChat-pagina dat het tegen het einde van de zomer het aantal transacties in 15 provincies binnen het CBDC-proefkader de 360 miljoen had bereikt. Ook werd er gemeld dat meer dan 5,6 miljoen handelszaken de digitale yuan als wettig betaalmiddel ondersteunden. De pilot breidt zich ook uit bij sommige staatsinstellingen en omvat een breed scala aan burgerbetalingen:

“Meerdere e-overheidsserviceplatforms hebben digitale renminbi-betalingsdiensten geopend, die online en offline kanalen ondersteunen voor het afhandelen van verschillende betalingen van openbare nutsbedrijven, digitale renminbi gebruiken om belastingkortingen uit te geven, speciale fondsen voor maandelijkse betaling van medische verzekeringen, fondsen voor het helpen van mensen in nood, en ‘gespecialiseerde, speciale en nieuwe’ steunfondsen voor ondernemingen, enz.”

De financiële toezichthouder deelde zijn plannen voor de projectontwikkeling, waaronder het lanceren van de grensoverschrijdende betalingen tussen Hongkong en het vasteland van China. Ook werden er plannen gedeeld over het actief verkennen van de multilaterale grensoverschrijdende optie in samenwerking met de Bank for International Settlement en het volgen van het principe van anonimiteit voor kleine hoeveelheden en traceerbaarheid van grote hoeveelheden om de persoonlijke gegevens van de gebruiker te beschermen.

De eerste proeven met de CBDC werden in april 2020 gelanceerd en de centrale bank van China heeft ernaar gestreefd om uiteindelijk contant geld te vervangen door de digitale yuan. Vorige maand deelde het bovendien plannen om de inzet van de e-CNY uit te breiden naar vier van provincies van het land, waaronder Guangdong. Eerder liep de pilot alleen in bepaalde steden.

Interessant genoeg rapporteerde de Bank of China tegen januari 2022 ongeveer $13 miljard (87,5 miljard yuan) aan transacties. Met de nieuwe update zou dit kunnen betekenen dat in de afgelopen zeven maanden het totale aantal nieuwe transacties niet hoger was dan $1 miljard .

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!