Ethereum

Kan de Ethereum Merge voor problemen zorgen?

Al jaren moeten we wachten op de befaamde merge van Ethereum (ETH). Deze merge leidt een nieuwe periode in voor Ethereum en komt met een passende nieuwe naam; Ethereum 2.0

De merge zal de overgang van Ethereum zijn een proof-of-work systeem naar een proof-of-stake systeem inzetten. De overgang vindt plaats tussen 10 september en 20 september. Ethereum is de op één na grootste cryptocurrency in marktkapitalisatie en ruim de helft van alle decentralised finance activiteit wordt hier op gebouwd. Kunnen mensen hun fondsen of NFT’s kwijt raken tijdens deze merge?

De ontwikkelaars van Ethereum zeggen van niet. Ze zijn ervan overtuigd dat de merge geen invloed zal hebben op de veiligheid van het netwerk. Wel wordt er gewaarschuwd voor oplichters die gebruik willen maken van niet-geïnformeerde gebruikers.

Ethereum fork

Er is één gerucht die de afgelopen tijd stof doet opwaaien die te maken heeft met een mogelijke fork. Een groep aan Ethereum miners, die nog graag gebruiken willen maken van het voor hen lucratieve proof-of-work systeem, zijn tegen de merge. Daarom willen zij een “fork” starten. Een fork is in essentie een kopie van het netwerk. Door dit vooraf aan de merge te realiseren behouden zij een Ethereum blockchain versie waarvan proof-of-work nog steeds in stand is. 

Mocht deze fork doorgaan heeft het als resultaat dat versies van NFT’s en verschillende cryptomunten blijven bestaan op twee versies van het Ethereum netwerk (de proof-of-work versie en proof-of-stake versie). De NFT’s en cryptomunten van het geforkde netwerk zullen waarschijnlijk veel minder waard zijn dan hun legitieme tegenhangers op het Ethereum netwerk. Eigenaren van deze activa kunnen nog steeds in de verleiding komen om deze overtollige tokens te verkopen voor een magere betaaldag.

Replay-aanval

Het gevaar licht in een mogelijk replay-aanval. Hackers zouden mogelijk deze transacties kunnen dupliceren op een manier die hen in staat stelt de echte, veel waardevollere versie van een NFT of cryptomunt van de echte Ethereum blockchain te stelen. Dit kan door een transactie van het geforkde Ethereum netwerk te repliceren om hiermee de “echte” Ethereum blockchain voor de gek te houden.

Een dergelijke replay-aanval lijkt onwaarschijnlijk. Het zou alleen plaats kunnen vinden als zowel het “echte” NFT of cryptomunt op de Ethereum blockchain als de “gekopieerde” versie dezelfde ID hebben. Chandler Guo, de oprichter van ETHPoW, de meeste prominente campagne groep voor de Ethereum frok, bevestigde hun voorgestelde fork alle ID’s zou veranderen om dergelijke aanvallen te voorkomen.

Oplichters op de loer

De kans op replay aanvallen is dus klein. Echter, kunnen oplichters hier nog steeds gebruik van maken door in te spelen onwetendheid van gebruikers hun bezittingen en welke NFT nou echt of gekopiëerd is. Om die reden is één dringend advies voor gebruikers die zich zorgen maken over dergelijke scenario’s: “Doe vooral niets”.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN