Bitcoin koers daalt na toespraak van de Federal Reserve

Tijdens het jaarlijkse Jackson Hole symposium op vrijdag ging de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, in op de toekomstige doelstellingen van de FOMC. Hij verklaarde dat het algemene doel van de FOMC is de inflatie terug te brengen tot 2%, wat “vrijwel zeker zal vereisen dat we nog enige tijd een restrictieve beleidshouding handhaven”, aldus de voorzitter.

Na zijn opmerkingen schommelde de prijs van Bitcoin (BTC) heftig. Om 12:30 UST op vrijdag steeg Bitcoin binnen een uur van $21.234 naar $21.819 – net toen Powell aan het woord was. Bitcoin daalde toen tot $21.433 terwijl de voorzitter zijn opmerkingen maakte. Daarna sprong hij weer omhoog tot $21748, echter wist hij deze stijging niet lang vast te houden en de koers staat op het moment van schrijven op ongeveer $20.685.

Wanneer voorzitter Jay Powell spreekt, is het bekend dat de Bitcoin koers kortstondige volatiliteit vertoont. Dit is echter niet altijd het geval. Hoewel beleggers en analisten het erover eens zijn dat cryptocurrencies aandelen op de voet volgen, waarvan de meeste dit jaar een pak slaag hebben gekregen als gevolg van de monetaire verkrapping door de Fed, zijn ze verdeeld over de mate waarin beleidsonzekerheid de prijzen op beide markten beïnvloedt.

Toen Powell begon te spreken, daalde niet alleen de Bitcoin koers. Zo is te zien dat zowel de S&P500 als de NASDAQ met ongeveer 1% daalden. Kort daarna veerden ze echter snel weer op. Ze wisten dit echter, net zoals BTC, niet lang vast te houden en daalden beide met meer dan 2%.

Volgens sommige cryptocurrency aanhangers, waaronder Galaxy Digital CEO Mike Novogratz en BitMEX mede-oprichter Arthur Hayes, zal de Federal Reserve “terugdeinzen” voordat ze de stijgende kosten in de hand kan houden. Powell’s woorden impliceerden echter dat het Federal Open Markets Committee bereid is economisch leed te verdragen. Hij zei het volgende:

“Het terugdringen van de inflatie vereist waarschijnlijk een aanhoudende periode van onder de trendmatige groei. Er zal zeer waarschijnlijk sprake zijn van enige versoepeling van de arbeidsmarktomstandigheden.”

Het hoofd van het comité gaf geen aanwijzing over hoe hoog ze van plan zijn het streefcijfer voor de rentevoet tijdens hun vergadering in september te verhogen. We houden het uiteraard in de gaten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!