Noord-Korea CryptoBenelux

Noord-Korea haalt uit naar VS vanwege beschuldigingen van cybercriminaliteit

Noord-Korea is niet echt blij nadat het door de Verenigde Staten beschuldigd is van zijn rol in verschillende cyberaanvallen die zijn ontworpen om te vertrekken met gestolen cryptocurrencies.

Het land is de thuisbasis van verschillende hackgroepen – waaronder Lazarus, een van de meest beruchte organisaties in zijn soort – en heeft naar verluidt in de loop der jaren meerdere miljarden dollars aan digitale valuta gestolen om zijn lopende nucleaire programma te financieren.

De problemen met tussen het land en Amerika begonnen echter toen Anne Neuberger – die werkt als plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur voor cyber- en opkomende technologie in de Verenigde Staten – een paar weken geleden zei dat Noord-Korea niets meer was dan een misdaadsyndicaat dat inkomsten nastreefde terwijl “in de gedaante van een land”.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea was het uiteraard oneens met de verklaring en beweerde dat de Verenigde Staten nooit iets anders hebben gehad dan vijandigheid jegens Noord-Korea en dat het land een arrogante tiran is. De woordvoerder – die op het moment van schrijven anoniem blijft – zei als vergelding:

“De Amerikaanse regering heeft tenslotte het ware beeld onthuld van haar meest verachtelijke vijandige beleid, ooit bedekt onder de sluier van ‘dialoog zonder verplichtingen’ en ‘diplomatieke betrokkenheid’. Op een vergelijkbare manier zal de DVK het opnemen tegen de VS, de enige echte groep criminelen ter wereld.”

Noord-Korea heeft naar verluidt een lange geschiedenis van betrokkenheid bij cryptocriminaliteit. Het land is regelmatig betrapt op het stelen van digitale valuta uit de Verenigde Staten, Europa en andere delen van de wereld om in het geheim zijn kernraketproeven te financieren. Het land zou naar verluidt onlangs betrokken zijn geweest bij de aanval op de Harmony Exchange in Noord-Californië, waarbij meer dan $100 miljoen aan cryptocurrency werd gestolen.

Ten slotte is het land ook betrapt op het gebruik van handels- en informatiegeheimen uit de VS om voort te bouwen op zijn technische kennis. Dit is wat er uiteindelijk toe leidde dat Ethereum’s Virgil Griffith een gevangenisstraf van vijf jaar kreeg. Als voormalig directeur van een van ‘s werelds toonaangevende cryptocurrencies, werd Griffith gewaarschuwd voor het bijwonen van een evenement in Noord-Korea gezien zijn status als gesanctioneerd land.

Tegen het advies van regelgevers in, koos Griffith ervoor om toch aanwezig te zijn en gaf een seminar aan de aanwezigen die hen liet zien hoe ze sancties en andere aandacht konden vermijden door middel van het gebruik van blockchain en cryptocurrency. Deze beslissing bleek desastreus, want bij zijn terugkeer werd hij gearresteerd en kreeg hij een gevangenisstraf opgelegd.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN