Cardano duur en Solana goedkoop volgens Cryptomarkt onderzoeker Messari

Messari heeft recent resultaten van hun crypto marktonderzoek naar buiten gebracht. Hieruit blijken 2 interessante conclusies, gebaseerd op fundamentele metrieken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van on-chain data om zo de “eerlijke prijs” van een aandeel (of cryptocurrency) in te schatten. Volgens deze data zou Cardano (ADA) erg hoog geprijsd zijn. Daarentegen concludeert Messari dat Solana (SOL) juist sterke fundamentele metrieken vertoont en een actief ecosysteem heeft. Echter is de huidige prijs van Solana juist erg conservatief. 

Cardano is erg duur

Op basis van factoren zoals het aantal actieve adressen, aantal transacties en de total value locked (waarde “gelocked” in DeFi projecten) lijkt Cardano op veel vlakken achter te lopen op concurrent Solana. Desondanks zien we dat Cardano een hogere marktkapitalisatie heeft dan Solana. 

Ergens dit jaar komt Cardano met de Vasil update. Hiermee moet het netwerk schaalbaarder en efficiënter worden. De hoge prijs van cardano lijkt een perfecte verloop van de Vasil update in te prijzen, wat zorgt voor een hoge cardano koers. Desondanks lijken de fundamentele metrieken achter te lopen op de koers.

Solana lijkt goedkoop

Messari benoemt dat Solana in de meest fundamentele statistieken  “boven zijn concurrenten uitsteekt”. Daarnaast heeft Solana een rijk ecosysteem aan projecten weten op te bouwen. In vergelijking met andere concurrenten, zoals Cardano, lijkt Solana conservatief geprijsd.

Solana heeft in de afgelopen jaren meerdere malen problemen gehad met het netwerk. Zo is het netwerk door bugs een aantal keer uitgevallen en vond er recent (op 3 augustus) een hack plaats. De paniek en onzekerheid om deze problemen zouden een mogelijke oorzaak kunnen zijn van de relatief lage prijs. 

Geraakt door de bear market

Beide projecten hebben klappen moeten ontvangen sinds de bear market. Zo is Cardano op het moment van schrijven rond de $0,55 waard. Hiermee is Cardano zo’n 80% gedaald ten opzichte van zijn hoogste koers van $3,09. Solana heeft op het moment van schrijven een prijs van $46,46 en bereikte in november 2021 een prijs van bijna $260 dollar. Dit komt neer op een procentuele daling van zo’n 82%.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!