Activiteit op Ethereum stijgt in afwachting op upgrade

In deze rubriek, “crypto fundamentals” focussen wij op de fundamentals van verschillende crypto projecten op een periodieke basis. Een fundamenteel onderzoek focust op de technologie, ontwikkeling, gebruik en risico van een crypto project. Dit doen we door de onderliggende technologie te bestuderen en on-chain data te analyseren. Vandaag kijken we naar Ethereum (ETH) en focussen we op de metriek “Ethereum gebruikers”. Afgelopen week deelde we ook al een on-chain analyse van Ethereum. 

Ethereum gebruik

Naast unieke adressen (zoals behandeld in onze vorige analyse van Ethereum) is het ook belangrijk om te kijken of de adressen daadwerkelijk actief zijn. Dit kunnen we goed zien aan de hand van de metriek “dagelijkse actieve adressen”. Meer actieve adressen suggereert meer vraag naar Ethereum en meer gebruik van het netwerk. Op de langere termijn is dit positief voor de Ethereum koers

In Figuur 1 is de on-chain data afgebeeld. Hierin zien we dat de activiteit sterk fluctueert. Zo stijgt de activiteit significant tijdens enorme bull markten, zoals de piek in 2018. Sindsdien lijkt de activiteit na een flinke dip gestaag omhoog te gaan. Hier zien we ook een sterke piek tijdens de bull markt van 2021. Opvallend is dat recent een hele sterke stijging in activiteit plaatsvindt, waarschijnlijk komt dit door de hype rondom the Ethereum merge. Hiermee is de activiteit tot een nieuwe recordhoogte van bijna 1.1 miljoen dagelijks actieve adressen gestegen, bijna een 37% verhoging sinds de vorige piek in 2021. 

Figuur 1: Dagelijkse actieve adressen door Etherscan.io

Conclusie

Daarnaast is de activiteit tot een recordhoogte gestegen, dit laat zien dat de hype rondom de Ethereum merge ook on-chain zijn effecten heeft. Of de Ethereum merge aan de verwachten gaat voldoen is de vraag. Opvallend is dat de grote toename in activiteit op Ethereum terwijl de koers een stuk lager staat. Tijdens de vorige piek in activiteit (rond Mei 2021) behaalde Ethereum een koers van bijna $4000, terwijl het aantal actieve adressen op 800 duizend stond. Nu is het aantal actieve adressen bijna 37% hoger dan in Mei 2021, terwijl de koers een stuk lager staat op ongeveer $1700.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!