Bitcoin nieuws

Vitalik Buterin bekritiseert Stock-to-Flow-model van PlanB

Vitalik Buterin, bekend als één van de oprichters van Ethereum (ETH), is onlangs op Twitter gedoken om het Stock-to-Flow-model (algemeen aangeduid als S2F op Twitter), dat populair is geworden op Crypto Twitter voor Bitcoin dankzij de pseudonieme Nederlandse analist PlanB, belachelijk te maken.

Wat is het Stock-to-Flow-model?

Voordat we verder gaan met het artikel, is het wellicht wel handig om uit te leggen wat het S2F-model is. Het model gaat ervan uit dat hoe meer schaarste een actief heeft, hoe hoger de waarde zal zijn en hoe beter het zal fungeren als een opslag van waarde.

Flow is hier de snelheid die een actief per jaar produceert, en de Stock (voorraad in het Nederlands) is hoeveel ervan bestaat en beschikbaar is voor beleggers. Door dit model op Bitcoin toe te passen heeft PlanB naam gemaakt en verschillende voorspellingen gedaan omtrent de Bitcoin koers. Zo voorspelt hij dat Bitcoin $100.000 zal bereiken, waarschijnlijk in 2023.

S2F-model ziet er niet goed uit, aldus Vitalik Buterin

Buterin tweette onlangs dat S2F en andere financiële modellen gewone beleggers een “vals gevoel van zekerheid en voorbestemming” bieden, terwijl ze praten over de prijs van een actief (in dit geval Bitcoin). Daarom, concludeerde Vitalik, verdienen deze modellen alle kritiek die ze krijgen van gebruikers en critici. Bovendien gaf hij aan dat het eerder genoemde model “er nu echt niet goed uitziet”.

De Chinese cryptojournalist en blogger Colin Wu heeft de gemeenschap eraan herinnerd dat, volgens PlanB, het Bitcoin Stock-to-Flow-model redelijk goed werkte van maart 2019 tot maart 2022, toen Bitcoin respectievelijk voor $4.000 en $45.000 handelde.

Mati Greenspan, voormalig hoofdanalist bij eToro en nu van Quantum Economics, waarschuwde Vitalik voor de grap dat hij door PlanB zou kunnen worden geblokkeerd omdat de analist Mati al heeft geblokkeerd, blijkbaar omdat Greenspan kritiek had geuit op zijn grafieken en BTC-prijsmodellen.

PlanB en S2F op Ethereum

Twee jaar geleden verklaarde PlanB dat Ethereum zijn waarde kan hebben op basis van het nut, niet op schaarste, wat het geval is met Bitcoin. De Nederlandse analist kon geen manier vinden om het S2F-model op Ether toe te passen, aangezien het geen vaste voorraad heeft, in tegenstelling tot BTC, en zelfs het slaan van nieuwe Ethers kan worden verminderd. Het kan dan in de toekomst worden hervat, afhankelijk van de beslissingen van Vitalik. Wat Bitcoin betreft, het is geprogrammeerd om slechts 21 miljoen munten te hebben.

De overstap van het project naar Proof-of-Stake – als onderdeel van de uitrol van Ethereum 2.0, die deze zomer wordt verwacht – gaat er echter van uit dat de productie van nieuwe ETH met 99% zal worden verminderd, aangezien miners werkloos zullen zijn en nieuwe munten worden gegenereerd door te staken.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN