Arthur Hayes verwacht grote verkoopdruk als BTC onder de $20k zakt

De CEO van 100x Arthur Hayes en oprichter van BitMEX heeft een voorspelling gedeeld via Twitter. Hij tweette op 14 juni dat de markt een verdere uitverkoop zal zien zodra de prijs van Bitcoin (BTC) onder de $20.000 zakt. Hetzelfde geldt voor Ethereum (ETH) zodra de prijs ervan onder de $1.000 zakt. Hayes is van mening dat het doorbreken van deze niveaus ervoor zal zorgen dat er een enorme verkoopdruk zal ontstaan. Dit maakt de CEO op na gekeken te hebben naar gegevens van opties op de Deribit-exchange.

Bron: Twitter

Eerst wees Hayes op de on-chain-gegevens over wrapped BTC en ETH. Hieruit blijkt dat er al veel liquidaties hebben plaatsgevonden. Volgens hem blijven de gegevens van Deribit het meest zorgwekkend waarbij de open interest voor BTC en ETH respectievelijk $20.000 en $1.000 is. Het zou niet geheel onlogisch zijn als er een verder uitkoop ontstaat zodra deze niveaus worden gehaald. De grens van $20.000 voor BTC en de $1.000 voor ETH zijn psychologische niveaus voor de activa, die sinds 2020 niet meer zijn bereikt.

In de afgelopen 24 uur hebben er daarnaast maar liefst $513 miljoen aan liquidaties plaatsgevonden in BTC-margin-calls. Voor ETH bedroeg dit $306 miljoen.

Hayes legde uit dat er meer moet worden verkocht zodra de prijzen dichter bij de psychologische barrières komen, wat hij als onderdeel van een afdekkingstechniek beschouwd. Ook waarschuwde hij dat er mogelijk een aantal Over-The-Counter-dealers zijn die niet in staat zijn om hun posities goed in te dekken, wat verwoestende gevolgen kan hebben.

Volgens Hayes kan de crypto-winter nog een tijdje aanhouden zodra er een massale uitverkoop plaatsvindt. Hij zei:

“Wat de grafieken betreft, kun je maar beter je Lord Satoshi-gebedenboek tevoorschijn halen en hopen dat de heer vriendelijkheid toont voor de ziel van de #crypto-markten. Bc als deze niveaus breken, kunt u net zo goed uw computer afsluiten, want uw grafieken zullen een tijdje onbruikbaar zijn.”

Doordat de prijs van BTC de afgelopen dagen flink gedaald is, bevindt de prijs van het activum zich zeer dicht bij de grens van $20.000. Dit zou dus op korte termijn slecht nieuws kunnen betekenen. Het zijn echter niet alleen de beleggers die aanzienlijke schade oplopen door de dalende markten. Verschillende crypto-gerelateerde bedrijven, waaronder Gemini en BlockFi, hebben namelijk werknemers moeten ontslaan. Andere bedrijven hebben een personeelsstop ingevoerd, omdat de bedrijven niet in staat zijn om uit te breiden vanwege de huidige koersen.

Daarentegen zijn er natuurlijk ook genoeg mensen die goedgelovig zijn in de markt en de recente dalingen zien als een hapering in de vooruitgang. Crashes zoals deze zijn eerder voorgekomen en elke keer wist de markt zich te herstellen. Toch kan het herstel deze keer langzamer en anders zijn, met meer geld vanuit instituties en bredere acceptatie van de retail.