Ethereum-testnet bijna bugfree na geslaagde Merge

Het Ropsten-testnetwerk heeft gisteren met succes The Merge ondergaan. De update op het testnetwerk geldt als een generale repetitie voor Ethereum (ETH) dat zal fuseren met het Beacon Chain Proof-of-Stake (PoS)-systeem.

Volgens Parithosh Jayanthi, een Ethereum Foundation-ontwikkelaar, bereikte het Ropsten-testnetwerk woensdag de geselecteerde Terminal Total Difficulty (TTD) van 50000000000000000, waarna de keten werd samengevoegd.

Bron: Twitter

De participatiegraad daalde aanvankelijk, dat een maatstaf is voor hoeveel validators online zijn en hun taak uitvoeren, met ongeveer 13%. De ontwikkelaars waren er echter snel bij om de ontbrekende indexen te vinden en hielpen bij het oplossen van de problemen. Jayanthi zei:

“Nadat de correcties waren aangebracht, zagen we snel dat de deelname- en voorstelpercentages weer omhoog gingen naar ~ 99%. Over wat we hadden voor de fusie!”

De ontwikkelaar zei dat het Ropsten-testnet bijna vrij van bugs was. Hierbij noemde hij enkele resterende problemen. Jayanthi zei hierover het volgende:

“Een probleem was dat sommige cliënts een time-out koppelen tijdens het bouwen van een blok en voorstellen doen met 0 transacties erin, wat de doorvoer van de keten zou beïnvloeden. We zagen dit ook in schaduwvorken! Inkomende reparaties!”

De ontwikkelaars zullen de keten de komende weken echter wel in de gaten houden om ervoor te zorgen dat geen cliënts out of sync lopen. Naar verwachting zal The Merge nu ook op Goerli en Sepolia worden doorgevoerd in de nabije toekomst.

De mede-oprichter en CTO van Enjin (ENJ), Witek Radomski, merkte op dat de voltooide fusie van Ropsten-Beacon en de PoW-ketens een goed voorteken is voor de migratie van Ethereum naar PoS. Hij voegde hieraan toe:

“Als het enige PoW-testnet, repliceert de Ropsten-samenvoeging hetzelfde proces dat de samenvoeging van het Ethereum-mainnet later deze zomer zal doorlopen. Interoperabiliteit als zodanig blijft onaangetast, hoewel succes leidt tot minder vertragingen en meer bandbreedte om te focussen op het vrijmaken van de uitwisseling van gegevens tussen ketens.”

De CIO van Rockaway Blockchain Fund, Dusan Kovacic, heeft per e-mail laten weten dat deze laatste fusie zal helpen bij het bepalen van de datum voor de implementatie van het Ethereum-mainnet. Ook is hij van mening dat de marktvraag naar handel waarschijnlijk zal toenemen vanwege speculanten. Kovacic verwacht dat na de fusie de koers-winstverhouding van ETH een fundamenteel sterke en Environmental, Social and Governance (ESG)-conforme investering zal maken. Hij zei daarnaast:

“Hoewel de instroom van gebruikers mogelijk ook toeneemt, is het belangrijk op te merken dat de samenvoeging de transactieprestaties van Ethereum niet zal verbeteren, wat inhoudt dat de gemiddelde transactiekosten niet zullen veranderen.”

Op het moment van schrijven wordt ETH verhandeld voor een prijs van $1.818 met een marktkapitalisatie van ruim $220 miljard.