Bitcoin hashrate in China met 21% gestegen, ondanks verbod

De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) heeft nieuwe hashrate-cijfers gepubliceerd dat interessant is voor Bitcoin-miners.

De Judge Business School van de University of Cambridge meldde vorig jaar dat het leidende aandeel van de wereldwijde hashrate van het Bitcoin-netwerk in de Verenigde Staten zat. Daarop volgde Kazachstan en Rusland. Volgens die cijfers stond de hashrate in augustus 2021 van China op 0%.

Ondanks het intense optreden tegen de BTC-miners in september 2021, lijken de laatste CBECI-cijfers aan te tonen dat de Chinese hashrate in september tot 22,3% was gestegen. In de maanden daarna tot januari 2022 is de hashrate in China niet onder de 18% gedaald.

In feite blijkt uit de gegevens van de CBECI dat de Chinese hashrate daalde van iets meer dan 50% van het wereldwijde totaal in mei 2021 tot 0% in augustus, voordat het weer met 20% herstelde. Daarnaast suggereren Chinese rapporten dat sommige miners ondergronds zijn blijven werken in de maanden na het harde optreden. Toch heeft de meerderheid van de grote industriële spelers hun installaties stilgelegd.

CNR uit China meldde op 17 mei dat de afdeling Energiebehoud van Guangdong Provincial Energy Bureau een waarschuwing had afgegeven aan inwoners en bedrijven in de provincie over de risico’s van crypto-mining.

Het district beval inwoners te stoppen met het gebruik van mining-rigs en verklaarde dat machines volgens de wet in beslag genomen konden worden. Daaraan voegde het toe dat bedrijven die betrokken zijn bij illegale mine-activiteiten getroffen kunnen worden met opschortingsbevelen of win-up-kennisgevingen.

De waarschuwingen zijn de afgelopen maanden echter minder gebruikelijk geworden in China, samen met de meldingen van de politie dat illegale crypto-mining-farms overvalt. Een aantal mining-farms hebben inmiddels hun biezen gepakt, terwijl andere ondergronds zijn blijven werken.

Verenigde Staten aan kop omtrent hashrate

De mining-kaart van de CBECI laat zien dat de Verenigde Staten echter nog steeds het grootste deel van het totale maandelijkse hashrate-aandeel in handen heeft. In januari 2022 kwam dit cijfer uit op iets minder dan 39%. China stond in de maand echter verassend op de tweede plek met 21,11%. Ook Kazachstan heeft het afgelopen jaar problemen ervaren met mining-activiteiten, waardoor het nog maar 13,22% van de hashrate in handen had in januari 2022.

Een andere ontwikkeling was dat het Russische cijfer in januari met 4,66% aanzienlijk lager scoorde dat de cijfers van augustus 2021, toen het 11,23% van de hashrate verzorgde.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!