Bitcoin koers daalt, maar hoe komt dit en wat is de verwachting?

Het is geen geheim meer dat de Bitcoin koers het zwaar te verduren heeft. De prijs van de koningsmunt is door meerdere ondersteuningsniveau’s heen gebroken en staat momenteel op het laagste punt in drie maanden tijd. De laatste keer dat de Bitcoin koers onder $34.000 daalde, was eind januari, maar bleef daarna goed standhouden. De vorige keer was het lage marktmomentum na de marktcrash op 4 december de boosdoener. Deze keer zit er een heel andere reden achter de crash op de wereldmarkten.

Aandelen hebben het ook zwaar

De correlatie van Bitcoin met de aandelenmarkt was de afgelopen maanden gestegen en bereikte uiteindelijk een hoogtepunt in het eerste kwartaal van 2022. Deze correlatie was de afgelopen maanden de marktbewegingen van cryptocurrencies blijven bepalen. In meerdere bewegingen heeft de cryptomarkt de aandelenmarkt gespiegeld en deze zelfde spiegeling heeft de recente neerwaartse trend veroorzaakt.

Het meest opvallend was de daling van de NASDAQ. Gedomineerd door technologieaandelen, heeft de Nasdaq een pak slaag gekregen in de markt. Alleen al in de laatste week is het 1,5% kwijtgeraakt en op een year-to-date basis gaat het ook niet goed, aangezien het een verlies van ongeveer 22% in deze periode heeft behaald.

Zoals de Nasdaq vorige week daalde, deed de cryptomarkt dat ook. Een verschil was echter dat de daling op de cryptomarkt meer uitgesproken was. Het is gemakkelijk in te zien waarom dit het geval is, aangezien de grotendeels ongereguleerde cryptomarkt volatieler blijft dan zijn tegenhangers op de aandelenmarkt. Vandaar dat munten zoals Bitcoin de afgelopen week ongeveer 10% hebben verloren.

Hoewel de correlatie op de aandelenmarkt een rol heeft gespeeld bij de recente marktcrash, is dit niet de enige reden hiervoor. Het marktsentiment is de laatste tijd aan het dalen en dit heeft geleid tot meer angst in de markt. Dus deze crash zat er al een tijdje aan te komen.

De toekomst van Bitcoin

Aangezien de cryptomarkt meestal de bewegingen van Bitcoin (BTC) volgt, kan het kijken naar de toekomst van dit digitale activum vaak helpen om te zien waar de markt naartoe gaat. Met de recente crash heeft de markt meer dan $200 miljoen verloren van de totale marktkapitalisatie, maar indicatoren wijzen erop dat dit misschien nog maar het begin is.

Bitcoin had in 2021 meerdere bull-rally’s gezien in een patroon dat in de markt ongehoord is. Deze rally’s die de prijs een recordhoogte van $69.000 deden bereiken, zijn sindsdien afgenomen en maken nu plaats voor bearish sentiment.

Met de daling handelt de Bitcoin koers nu onder elke belangrijke korte- en langetermijnindicator. Onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde zijn, betekent dat analisten niet geloven dat de koningsmunt binnenkort boven $40.000 zal stijgen.

Omdat BTC nu zijn positie heeft verloren op het hoogste ondersteuningsniveau, dat $36.000 was, hebben de bears nu de meerderheidscontrole over de markt. Het is waarschijnlijk dat de markt BTC onder de $30.000 zal zien na deze crash voordat er een significant herstel optreedt.