Braziliaanse Senaat keurt wetsvoorstel voor crypto goed

De Braziliaanse Senaat heeft een onlangs gepresenteerd cryptocurrency-beleid goedgekeurd, waardoor het project vooruitgeschoven is naar besprekingen in de afgevaardigdenkamer. Het voorstel zal groen licht moeten krijgen van de afgevaardigden van het Congres en worden ondertekend door president Jair Bolsonaro om te worden goedgekeurd als wet. Het voorgestelde project is het resultaat van de samensmelting van verschillende wetgevingsprojecten die met crypto te maken hebben.

Braziliaanse Senaat lanceert project voor cryptowetgeving


De Braziliaanse Senaat heeft groen licht gegeven aan een cryptocurrency wetsproject dat meer duidelijkheid moet geven en gebruikers moet beschermen tegen verschillende cryptocurrency-gerelateerde oplichting die in het land heeft plaatsgevonden. Het project zal nu doorgaan naar de Kamer van Afgevaardigden, die verantwoordelijk zal zijn voor het debatteren en goedkeuren of verwerpen van dit nieuwe project.

Het project werd uitgewerkt door verschillende projecten te kiezen die eerder werden voorgesteld, door sommige delen uit het ene en sommige uit het andere te nemen. Senator Flávio Arns, senator Styvenson Valentim, senator Soraya Thronicke en federaal afgevaardigde Aureo Ribeiro hebben allemaal bijgedragen aan de definitieve tekst. Dit werd eerder aangekondigd door lokale media, die lieten weten dat de instelling stappen ondernam om de goedkeuring van een cryptocurrencywet voor het einde van het tweede kwartaal te bereiken.

Tijdens de bespreking van het wetsvoorstel verklaarde rapporteur Iraja Abreu:

“We hebben de besprekingen van het verslag vervroegd, zodat we hier vandaag eindelijk konden stemmen over deze kwestie van regulering van crypto-activa… De centrale bank eiste voortdurend van het Congres om ons te positioneren ten opzichte van een regelgevend kader dat de dimensie van deze nieuwe bedrijfsomgeving zou kunnen begrijpen.”

Besluiten wetgevingsproject

Het project van de cryptocurrencywet, goedgekeurd door de Braziliaanse senaat, legt het concept van cryptocurrencies en virtual asset service providers (VASP’s) vast, maar laat het aan de uitvoerende macht van de regering over om de instelling te benoemen die er toezicht op moet houden. In eerdere versies van dit project werd deze bevoegdheid toegewezen aan de Centrale Bank van Brazilië. De uitvoerende macht van de regering zal deze taken kunnen toevertrouwen aan een bestaande organisatie of er een speciaal voor kunnen oprichten.

Het onderwerp van de non-fungibele tokens (NFT’s) werd buiten de reikwijdte van de verordening gelaten, waarbij de regulering van deze instrumenten vanwege hun bijzondere kenmerken aan een ander wetgevingsproject werd overgelaten. Het document wijzigt echter wel het wetboek van strafrecht van het land om een nieuw misdrijf op te nemen, genaamd “fraude bij het verlenen van diensten met virtuele activa, effecten of financiële activa”, met straffen variërend van gevangenisstraffen van twee tot zes jaar plus boetes.

Het document stelt ook belastingvoordelen voor voor mijnbouwactiviteiten in cryptocurrency die 100% hernieuwbare energie gebruiken en koolstofneutraal worden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!