Bitcoin wordt amper gebruikt in El Salvador

Er is gebleken uit een enquête dat Salvadoranen de door de staat gerunde Chivo Bitcoin-app en wallet niet of sporadisch gebruiken. De meesten gebruikte de app op Bitcoin ter waarde van 30 dollar te ontvangen, voordat ze terugkeerden naar het gebruik van de dollar.

Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research voerde het onderzoek uit in samenwerking met Cid Gallup. Details werden gepubliceerd door Bloomberg, die concludeerde dat dit bewijs was dat BTC er niet in was geslaagd om “wortel te schieten” in de Midden-Amerikaanse natie.

In februari werden er 1.800 volwassen face-to-face geïnterviewd en gevraagd hoe ze de wallet gebruiken. Maar 20% van de respondenten gaf aan dat ze de Chivo-Wallet bleven gebruiken nadat ze gebruik hadden gemaakt van de weggeefactie van 30 dollar. De auteurs concludeerden daarnaast dat vrijwel niemand Chivo in 2022 op hun telefoon had geïnstalleerd. De auteurs gaven aan:

“De belangrijkste reden om de app niet te downloaden, afhankelijk van het feit dat ze ervan op de hoogte zijn, is dat gebruikers de voorkeur geven aan contant geld, wat werd gevolgd door vertrouwensproblemen – respondenten vertrouwden het systeem of bitcoin zelf niet.”

Ook werd er vermeld dat er geen bewijs gevonden werd dat de Chivo-Wallet werd gebruikt om belastingen en overmakingen op grote schaal te betalen.

Bovendien kwamen de gegevens overeen met gegevens van de centrale bank van El Salvador. Daaruit bleek dat slechts 1,6% van de overmakingen in 2022 via digitale wallets werd verzonden. Daarnaast bleek dat 20% van de bedrijven bitcoin accepteren, waarvan de meeste grote bedrijven waren. De auteurs voegden eraan toe dat gemiddeld 5% van alle aankopen in Bitcoin waren en dat de meeste transacties werden omgezet in dollars.

Op 25 maart meldde El Diario de Hoy dat de centrale bank van El Salvador tussen januari en februari 2022 ongeveer $1,1 miljard werd overgemaakt naar El Salvador. Hiervan was slechts $19 miljoen via de Chivo Wallet uitgevoerd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!