SEC ontvangt aanvraag van Simplify over Bitcoin EFT

De vermogensbeheerder Simplify heeft een registratieverklaring ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten. Hierin wordt gevraagd om aandelen van een exchange-traded-fund (EFT) te vermelden die zijn gekoppeld aan Bitcoin (BTC) futures, treasury securities en opties. In de ingediende aanvraag van Simplify bij de SEC op woensdag werd een beleggingsvehikel aangevraagd op basis van een Bitcoin-futuresstrategie, een inkomstenstrategie en een optie-overlay-strategie. De Bitcoin Strategy Risk-Managed Income ETF, die wordt genoteerd onder de ticker MAXI op Nasdaq, is een reeks op de beurs verhandelde fondsen van de vermogensbeheerder.

Mocht de aanvraag worden gehonoreerd door de SEC, dan zal het fonds indirect beleggen in BTC met behulp van crypto-futures en, als onderdeel van zijn inkomstenstrategie, kortlopende Amerikaanse treasury notes en ETF’s aanhouden die in treasury notes beleggen. Simplify zei over de optie-overley-strategie at het op de beurs verhandelde beschermende putopties zou kopen en exchange traded call-opties op Bitcoin-futures en Bitcoin-gerelateerde EFT’s zou schrijven. De indiening luidde:

“De kernoptie-overlay is een strategische blootstelling die bedoeld is om zich gedeeltelijk in te dekken tegen bitcoin-futuresdalingen en overtuigingen uit te drukken over prijsstijgingen of over de prijsbeweging van een specifieke Bitcoin-gekoppelde ETF.”

“Als de prijs van Bitcoin stijgt, kunnen de rendementen van het fonds slechter presteren dan Bitcoin, omdat de adviseur de geschreven callopties zal terugkopen tegen een waarschijnlijk hogere prijs. Als de prijs van Bitcoin daalt, kan het rendement van het fonds minder dalen dan Bitcoin, omdat de adviseur de putopties tegen een waarschijnlijk hogere prijs zal verkopen of de putopties zal uitoefenen.”

Het afgelopen jaar heeft de SEC veel EFT-aanvragen goedgekeurd die gekoppeld zijn aan BTC-futures van financiële bedrijven en vermogensbeheerders. Dt kwam nadat de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, liet doorschemeren dat hij meer open zou staan voor het accepteren van EFT’s op basis van crypto-futures in plaats van directe blootstelling. Simplify heeft in januari ook aandelen ingediend als beleggingsvehikel dat de prestaties van bepaalde Web3-bedrijven volgt. Het ging hierover over de Simplify Volt Web3 EFT.

In oktober 2021 werden ProShares en Valkyrie twee van de eerste bedrijven die op de beurs verhandelde fondsen lanceerden die gekoppeld waren aan BTC-futures in de Verenigde Staten. De SEC blijkt echter geen fan te zijn van spot Bitcoin-EFT’s, aangezien het alle aanvragen tot nu toe heeft afgewezen. Momenteel wacht Grayscale op een beslissing van de SEC over de aanvraag van het Bitcoin Trust. Het bedrijf ziet deze graag omgezet worden in een spot BTC EFT.