Wat zijn Elon Musk’s motieven achter de mogelijke overname van Twitter?

De wereldberoemde CEO van SpaceX en Tesla Motors heeft in een recente tweet onthuld dat hij een bod van maar liefst $43 miljard gedaan heeft om het populaire social media-platform Twitter over te nemen.

Elon Musk, die tevens momenteel de rijkste man ter wereld is met een vermogen van $195 miljard, heeft in de tweet een link naar zijn, bij de Amerikaanse Securities Exchange Commission (SEC), geregistreerde bod geplaatst op de social media-gigant over te kopen. Tevens bevat de SEC-aanvraag een brief die Musk woensdag aan de bestuursvoorzitter van Twitter, Bret Taylor, heeft gestuurd waarin de motieven achter de deal worden uitgelegd. De brief gaf het volgende aan:

“Ik heb in Twitter geïnvesteerd omdat ik geloof in het potentieel ervan om het platform voor vrijheid van meningsuiting over de hele wereld te zijn, en ik geloof dat vrijheid van meningsuiting een maatschappelijke noodzaak is voor een functionerende democratie.

Maar sinds ik mijn investering heb gedaan, realiseer ik me nu dat het bedrijf in zijn huidige vorm niet zal gedijen en deze maatschappelijke noodzaak niet zal dienen. Twitter moet worden omgevormd tot een privébedrijf.

Als gevolg hiervan bied ik aan om 100% van Twitter te kopen voor $54,20 per aandeel in contanten, een premie van 54% op de dag voordat ik begon te investeren in Twitter en een premie van 38% op de dag voordat mijn investering publiekelijk werd aangekondigd. Mijn bod is mijn beste en laatste bod en als het niet wordt aanvaard, zou ik mijn positie als aandeelhouder moeten heroverwegen.

Twitter heeft een buitengewoon potentieel. Ik zal dit potentieel tot uiting brengen.”

De stap zou de tech-ondernemer veranderen in een echte grootheid op social media, die in staat is om de toekomstige richting te bepalen van een platform waar hij 80 miljoen volgers heeft en dat hij heeft gebruikt om persoonlijke vendetta’s uit te vechten en zijn eigen agenda te promoten.

Tijdens de TED-conferentie in Vancouver op donderdag, na de aankondiging, zei Musk dat hij “voldoende middelen” had om de deal te financieren, maar gaf toe: “Ik weet niet zeker of ik het echt zal kunnen verwerven.”

Hij zei dat hij van plan was om “zoveel aandeelhouders als wettelijk is toegestaan ​​in een privébedrijf te behouden”, en benadrukte dat hij zijn Twitter-eigendom niet wilde “monopoliseren” of “maximaliseren”. Hij voegde eraan toe dat hij een “plan B” had als het bod niet zou slagen, hoewel hij er niet verder op inging.

Toen hem werd gevraagd naar zijn plannen voor het bedrijf of hij erin slaagt het te kopen, zei Musk dat Twitter het verwijderen van berichten moet vermijden en pleitte hij voor “time-outs” in plaats van “permanente bans” – een positie die uiteindelijk de weg zou kunnen effenen voor een terugkeer van geblokkeerde figuren , zoals de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, naar het platform.

Hij zei ook dat hij prioriteit zou geven aan het elimineren van spam en botlegers van Twitter, het open source-algoritme van het platform zou openen en meer transparantie zou introduceren wanneer de tweets van gebruikers worden versterkt of onderdrukt in hun feed.

Hoewel Twitter nog officieel moet reageren op het aanbod, zei het bestuur dat zij “het voorstel zorgvuldig zal beoordelen om de handelwijze te bepalen die volgens haar in het belang is van het bedrijf en alle aandeelhouders van Twitter”.

Het bedrijf overweegt echter naar verluidt de inzet van een “gifpil”, een mechanisme dat kan worden gebruikt om het belang van een vijandige investeerder te verdunnen, om het bod van Musk te dwarsbomen, volgens een persoon die werd geïnformeerd over interne Twitter-discussies.

In reactie op het aanbod van Musk genoot de favoriete cryptovaluta van de miljardair, Dogecoin (DOGE), een dramatische maar korte piek in waarde. In een paar uur tijd steeg DOGE met 5,8% van $0,138 naar $0,146. Dogecoin is sindsdien afgevlakt en handelt momenteel voor $0,139.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!