Wat is Klaytn (KLAY)?

Klaytn werd in 2019 gelanceerd door het bedrijf en het team van GroundX, onder leiding van Jaesan Han, een Zuid-Koreaanse computerwetenschapper en entrepreneur. Hij deed onder andere ervaring op als bedrijfsleider en oprichter van een big data bedrijf.  

Wat is de use-case van Klaytn? 

Om blockchaintechnologie drastisch te vereenvoudigen en toegankelijker te maken voor zo veel mogelijk ontwikkelaars, ondernemers en gebruikers. Klaytn heeft naar eigen zeggen de beste eigenschappen van de verschillende vormen van blockchain gekozen en ze in een hybride model gegoten. Het beste van de publieke blockchain, n.l. gedecentraliseerde data, verificatie en bestuur en het beste van private blockchains, n.l. snelheid en schaalbaarheid.  

Op de Klaytn-blockchain kan je eenvoudig zelf je eigen chain lanceren of je aansluiten bij al bestaande chains, zonder veel technische kennis. Volgens Klaytn heb je alleszins zeker geen kennis van cryptografie of een gevorderde kennis van blockchaintechnologie nodig. Iedereen kan zelf een eigen munt en systeem maken op het Klaytn ecosysteem. 

De Klaytn blockchain werkt snel, tot wel 4000 transacties per seconde. De tijd om een nieuwe block te genereren en bevestigen is ook erg kort, n.l. maar één seconde. De gas fee die nodig is om transacties te doen is 10 keer lager dan die van de Ethereum-blockchain. Smart contracts die geschreven zijn in Solidity zijn ook bruikbaar op het Klaytn netwerk.

Hoe werkt Klaytn? 

Het Klaytn netwerk wordt beveiligd door een geoptimaliseerde versie van het Istanbul Byzantine Fault Tolerance (BFT). Dat implementeert een Practical Byzantine Fault Tolerance met enkele modificaties die ervoor zorgen dat de nodige eigenschappen van een werkend en veilig blockchainnetwerk gegarandeerd worden. Geen proof-of-work of proof-of-stake consensusmechanisme bij Klaytn maar een proof-of-contribution (PoC). Dat zorgt er voor dat elke betekenisvolle bijdrage aan het netwerk wordt vergoed. De combinatie van deze consensus- en beveiligingsmechanismen zorgen voor een veelzijdige en gedecentraliseerde omgeving waarbij iedere block validator beloond wordt. Klaytn claimt ook dat dat er voor zorgt dat hun blockchain helemaal klaar is voor zowel grote bedrijven als kleine eindgebruikers. 

Hoe zit het met de tokenomics? 

Er is momenteel geen vastgelegde maximale hoeveelheid KLAY en er zijn op het moment van schrijven een 10,5 miljard coins in omloop waarvan 2,5 miljard coins vrij verhandelbaar zijn. Vanwaar dat grote verschil tussen de twee? Dat komt omdat bij elke block reward er 34% van de reward naar de Governance Council gaat en 12% van de reward naar een reserve gaat. De overige 54% komt bij de validator terecht.