Coinbase blokkeert 25.000 adressen van Russische entiteiten

De grote Amerikaanse cryptocurrency-beurs Coinbase heeft vandaag in een nieuwe blogpost aangegeven dat het meer dan 25.000 adressen geblokkeerd heeft die gelinkt zijn aan Russische individuen en entiteiten waarvan wordt vermoedt dat ze “zich bezighouden met illegale activiteiten”.

Coinbase blokkeert Russische entiteiten

Zoals we eerder vandaag al aangegeven hebben, hebben verschillende internationale betaalproviders, waaronder PayPal, MasterCard en Visa, besloten om hun diensten op te schorten voor Rusland. Als gevolg hiervan heeft Coinbase besloten ook zijn deel te doen om te voldoen aan de overheidsbeperkingen.

In een blog van maandag onthulde Paul Grewal, Chief Legal Officer van het bedrijf, dat het meer dan 25.000 aan Rusland gelinkte adressen had geblokkeerd waarvan het vermoedt dat ze banden hebben met criminele activiteiten. Een uittreksel gaf het volgende aan:

“Vandaag de dag blokkeert Coinbase meer dan 25.000 adressen die verband houden met Russische personen of entiteiten waarvan we denken dat ze zich bezighouden met illegale activiteiten, waarvan we er vele hebben geïdentificeerd via onze eigen proactieve onderzoeken. Nadat we deze adressen hadden geïdentificeerd, hebben we ze gedeeld met de overheid om de handhaving van de sancties verder te ondersteunen.”

Grewal voegde eraan toe dat sancties “een cruciale rol spelen bij het bevorderen van de nationale veiligheid”, en merkte op dat de beurs overheidssancties ondersteunt en een “meerlagig” programma heeft om eraan te voldoen. Hij legde uit hoe de beurs individuen en entiteiten blokkeerde om toegang te krijgen tot Coinbase door accountapplicaties te controleren en de toegang tot IP-adressen in gesanctioneerde landen te blokkeren. Hij ging verder met vertellen hoe de beurs een “lopend screeningproces” heeft dat het helpt om iedereen te detecteren die sancties probeert te ontwijken, en proactief anticipeert op bedreigingen met behulp van blockchain-analysetools.

Rusland wordt geconfronteerd met sancties

Sommige cryptocurrency-commentatoren zijn van mening dat de sancties de Russische regering en elites die banden hebben met president Vladimir Poetin ertoe kunnen aanzetten te vluchten naar cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC). In zijn blogpost was Grewal het echter niet eens met deze visie en merkte op dat de Bank of Russia meer dan $630 miljard aan reserveactiva heeft. $630 miljard vertegenwoordigt meer dan een derde van crypto’s $1,8 biljoen marktkapitalisatie, en Bitcoin is het enige crypto-activum dat vandaag meer dan $630 miljard waard is. Hij zei het volgende:

“De Russische regering en andere gesanctioneerde partijen zouden vrijwel onbereikbare hoeveelheden digitale activa nodig hebben om de huidige sancties op een zinvolle manier tegen te gaan.”

Hij legde vervolgens uit dat het moeilijk zou zijn om grote transacties met crypto te verbergen, aangezien er altijd een open grootboek is dat een spoor achterlaat van elke transactie. Hij verwees specifiek naar kunst en goud als alternatieve media voor het opslaan van fondsen.

De CEO van Coinbase, Brian Armstrong, deelde vrijdag dezelfde mening toen hij een tweetstorm plaatste waarin hij verklaarde dat hij Russische oligarchen niet snel crypto kon zien adopteren. Hij tweette het volgende:

“We denken niet dat er een hoog risico is dat Russische oligarchen crypto gebruiken om sancties te vermijden. Omdat het een open grootboek is, zou proberen om veel geld via crypto te verplaatsen beter traceerbaar zijn dan het gebruik van de Amerikaanse dollar, contant geld, kunst, goud of andere activa.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!