Vladimir Poetin

Steeds meer betaalproviders keren Rusland de rug toe

Door het conflict tussen Rusland en Oekraïne hebben verschillende grote betalingsproviders besloten om hun diensten niet meer beschikbaar te stellen voor Russische burgers. Zo heeft betaalgigant PayPal aangekondigd dat het niet langer beschikbaar zal zijn in Rusland. Het bedrijf koos deze positie om te protesteren tegen “de gewelddadige militaire agressie van Rusland in Oekraïne”, aldus CEO Dan Schulman. Voorlopig zal PayPal opnames nog wel mogelijk blijven maken voor Russische klanten. PayPal is echter niet de enige die tot dit besluit gekomen is.

MasterCard en Visa volgden dit voorbeeld

MasterCard volgde dit voorbeeld door aan te kondigen dat het ervoor heeft gekozen om zijn diensten in het land stop te zetten na een grondige analyse van de situatie. Volgens het bedrijf werd deze stap gezet naar aanleiding van het feit dat verschillende financiële instellingen werden geblokkeerd voor het Mastercard-betaalnetwerk. Visa, zijn rivaal, kwam ook tot dezelfde conclusie. Er was een verklaring waarin stond dat het was begonnen met het stopzetten van alle verkopen. Als gevolg hiervan worden in Rusland uitgegeven Visa-kaarten niet langer buiten Rusland geaccepteerd en worden buiten Rusland uitgegeven kaarten niet meer in Rusland geaccepteerd.

Andere betaalproviders hebben diensten ook opgeschort

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde fintechbedrijf Wise legde aanvankelijk een dagelijkse limiet van £200 ($265) op voor overschrijvingen naar de Russische Federatie, maar schortte later alle geldovermakingen op toen de VS en haar Europese bondgenoten meer beperkingen oplegden aan het financiële systeem van het land, waaronder de uitsluiting van een aantal Russische banken uit het interbancaire betalingssysteem SWIFT.

Als gevolg van de strengere sancties heeft Remitly ook de ondersteuning van geldovermakingen voor Russische ontvangers stopgezet. Soortgelijke maatregelen werden ook door andere aanbieders van overboekingsdiensten ingevoerd, waaronder Transfergo en Zepz.

Volgens berichten in cryptomedia heeft het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Revolut betalingen aan Rusland en zijn bondgenoot Wit-Rusland opgeschort, terwijl in een aankondiging op zijn websites staat dat het fintechbedrijf er alles aan doet om ervoor te zorgen dat zijn gebruikers geld naar Oekraïne kunnen sturen. In een blogpost benadrukte de CEO van het bedrijf, Nik Storonsky, dat hij zowel Russische als Oekraïense wortels heeft en sprak zijn verzet uit tegen de oorlog.

Gaat Rusland cryptocurrencies gebruiken?

Aan de andere kant heeft de Russische Centrale Bank bevestigd dat MasterCard- en Visa-kaarten in Rusland zullen blijven werken. Volgens de bank gelden er geen strikte regels voor transacties via het nationale betaalsysteem. Hierdoor zullen waarschijnlijk alleen grensoverschrijdende transacties worden toegestaan.

Drie van ‘s werelds populairste betalingsproviders hebben hun activiteiten in het land stopgezet vanwege financiële sancties. De waarde van de roebel is al flink gedaald. Dit heeft geleid tot speculatie dat Russen cryptocurrencies zouden kunnen gebruiken om zaken te doen. De Oekraïne-Russische oorlog leidde tot Russische plannen om cryptocurrencies te legaliseren en te integreren in het conventionele banksysteem van het land, voordat de crisis uitbrak.

Het kan nu digitale valuta gebruiken als gevolg van deze sancties. Veel instanties hebben gewaarschuwd dat Russische miljardairs economische sancties kunnen vermijden door cryptocurrencies te gebruiken. Over het algemeen zijn Russen volgens de cryptogemeenschap degenen die het meest geneigd zijn om over te schakelen naar crypto in het licht van economische instabiliteit.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN