Oekraïne kan internationaal blijven opereren door crypto

Oekraïne is sinds de Russische militaire aanval op zoek naar financiële steun in de vorm van crypto-donaties. De vice-minister van Digitale Transformatie, Oleksandr Bornyakov had het volgende te zeggen in een interview:

“Het is een zeer snelle manier om een betaling te krijgen – in zulke tijden kun je niet dagen wachten om geld te krijgen en dan moet je ze verdelen.”

Hij merkte op dat de regering in Kiev een crypto-fund heeft opgezet in samenwerking met een grote exchange nadat de invasie begon. Bornyakov vertelde:

“Er ging dus meteen geld in. En tot nu toe hebben we meer dan $ 30 miljoen verzameld.”

Het verwezen fonds accepteert bijdragen voor defensiedoeleinden en is niet het enige fonds dat met succes geld inzamelt voor humanitaire doeleinden in Oekraïne. Hij gaf het volgende aan:

“Ik denk dat we tot nu toe ongeveer $ 100 miljoen hebben verzameld voor verschillende doeleinden.”

Bornyakov legde uit dat het ontvangen digitale geld kan omzetten in andere valuta’s zoals de Amerikaanse dollar en euro. Hij benadrukte dat de positieve kant van crypto is dat Oekraïne internationaal kan blijven opereren.

Momenteel is het voor de Oekraïense autoriteiten moeilijk om goederen uit het buitenland te leveren, vanwege de Russische aanval vanuit meerdere richtingen. Het crypto-fonds helpt om dit proces te versnellen.

Oekraïne drong aan om Russische wallets te bevriezen

Bornyakov gaf ook aan dat Rusland cryptocurrencies zou kunnen gebruiken om de westerse sancties te omzeilen. Oekraïne is echter in contact geweest met grote exchanges, blockchain-forensische bedrijven en anti-witwas-organisaties om informatie te verstrekken over Russen waarop de beperkingen van toepassing zijn. De Oekraïense regering heeft geprobeerd crypto-wallets van Russische politici bloot te leggen, maar slaagden er niet in om platforms zoals Binance en Kraken te overtuigen om alle Russische accounts te bevriezen.

Oekraïne heeft miljoenen in Bitcoin en Ether ontvangen en heeft nu ook de lijst met geaccepteerde cryptocurrencies uitgebreid met tokens zoals Dogecoin en Polkadot. De wereldwijde crypto-gemeenschap heeft humanitaire inspanningen in het land ondersteund, waarbij Binance $10 miljoen heeft toegezegd en hulp van derden heeft gefaciliteerd via een crowdfunding-initiatief. Ook kwam onlangs het nieuws naar buiten dat Oekraïne NFT’s gaat uitgeven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!