Oekraïne ontvangt meer dan $17 miljoen aan cryptocurrency-donaties

Oekraïne heeft ondertussen al meer dan $17 miljoen (15 miljoen euro) aan cryptocurrency-donaties opgehaald sinds Rusland zijn invasie begon. Ongeveer 24 uur nadat de regering om donaties had gevraagd in Bitcoin (BTC), Ether (ETH) en Tether (USDT), werd meer dan $10 miljoen rechtstreeks gedoneerd aan de Oekraïense regering.

De Oekraïense regering begon zaterdagochtend om cryptocurrency-donaties te vragen. Het officiële Twitter-account voor Oekraïne tweette het volgende:

“Sta naast het volk van Oekraïne. Accepteert nu cryptocurrency-donaties. Bitcoin, ethereum en USDT.”

Volgend op het verzoek van de Oekraïense regering om cryptodonaties te doneren, zei Elliptic, een blockchain-data-analysebedrijf, zondag het volgende:

“Twitter-accounts van de Oekraïense regering hebben pleidooien gepost voor donaties van cryptocurrency. De adressen die in de tweets worden genoemd, hebben al $10,6 miljoen ontvangen, verdeeld over 13.670 transacties. Dit omvat een enkele donatie ter waarde van $1,86 miljoen, die afkomstig lijkt te zijn van de verkoop van NFT’s die oorspronkelijk bedoeld waren om geld in te zamelen voor Julian Assange.”

Het ging verder met:

“De Oekraïense regering en NGO’s die het leger ondersteunen, hebben sinds het begin van de invasie $17,2 miljoen opgehaald via duizenden cryptocurrency-donaties.”

Het blockchain-analysebedrijf vervolgde:

“De meeste donaties die tot nu toe zijn ontvangen, waren in Bitcoin en Ether, hoewel stablecoins in Amerikaanse dollars een aanzienlijk deel bijdragen.”

Elliptic wees er verder op dat crypto-aanhangers niet alleen cryptocurrencies doneren aan de Oekraïense regering. “Mensen sturen ook NFT’s naar het Ethereum-account van de Oekraïense overheid. Een zo’n NFT heeft een waarde van ongeveer $300″, schreef het bedrijf.

Olexander Scherba, de Oekraïense ambassadeur in Oostenrijk tussen 2014 en 2021, gaf ook een reactie op de Oekraïense regering die om crypto-donaties vroeg. Hij tweette:

“Voor degenen die willen helpen in Bitcoin. Bitcoin is officieel legitiem in Oekraïne.”

Naast donaties aan de Oekraïense regering heeft één niet-gouvernementele organisatie (NGO) een aanzienlijk bedrag aan cryptocurrency-donaties ontvangen. Zo werd vrijdag duidelijk dat “Come Back Alive” meer dan $5 miljoen aan BTC had opgehaald. Op het moment van schrijven heeft de organisatie echter al 170 BTC ontvangen, ter waarde van ongeveer $6,6 miljoen tegen de huidige koers.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!