Oekraïnse parlement keurt wetgeving voor crypto goed

Het parlement van Oekraïne heeft een nieuwe wet aangenomen dat crypto-activiteiten in het land zal regelen. Er waren 272 van de 365 stemmen voor de nieuwe wetgeving. Het wetsvoorstel werd aanvankelijk begin september 2021 goedgekeurd, maar keerde later in oktober terug naar de Rada door de Oekraïense president Zelensky, met bepaalde aanbevelingen met betrekking tot toezichthouders op de crypto-markt. De wetgeving die nu goedgekeurd is, heeft daar rekening mee gehouden.

In de oorspronkelijke vorm zou er namelijk een speciale regelgevende instantie worden opgericht, dat te duur zou zijn volgens het staatshoofd. De sponsors hebben dat idee opgegeven en ook besloten om het ministerie van Digitale Transformatie te ontlasten van toezichtstaken.

De National Bank of Ukraine (NBU) en de National Securities and Stock Market Commission (NSSMC) zullen de toezichthouders worden voor de crypto-sector. De verantwoordelijkheid van de NBU zal gaan over de overheidscontrole over de circulatie van virtuele activa die zijn beveiligd met andere valuta’s.

De NSSMC zal toezicht houden op het handelsaspect, inclusief effecten met onderpand en derivaten. De commissie zal daarnaast vergunningen afgeven, toezicht houden op de activiteiten van dienstverleners en een nationaal register opzetten en bijhouden voor de entiteiten die met cryptocurrencies werken. Het zal ook worden belast met het implementeren van procedures voor het beoordelen van zaken die betrekking hebben op schendingen van de wet op virtuele activa en het opleggen van financiële sancties.

Uit het rapport blijkt dat Zelensky tien dagen heeft om het wetsvoorstel te ondertekenen. De wetgeving zal echter pas in werking treden nadat de Rada wijzigingen in de belastingwet heeft aangebracht. Hierin worden de belastingen rondom crypto-inkomsten- en winsten gespecificeerd. Het amendement moeten binnen een paar dagen worden ingediend.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!