Arsenal FC beschuldigt voor “misleidende” promotie van fantoken

Zoals eerder aangegeven is de Britse toezichthouder op het gebied van reclame en marketing, Advertising Standards Authority (ASA), de laatste tijd hard aan optreden tegen oneerlijke promotie van cryptocurrencies. Dit is dan ook precies de reden waarom de bekende Premier League voetbalclub, Arsenal FC, een berisping kreeg.

De reclame-regulator van het land beschuldigde de club voor “onverantwoordelijke” en “misleidende” promotie van zijn fantoken, geïntroduceerd op 12 juli in samenwerking met Socios. De club werd aangepakt op twee verschillende promoties, één op Facebook en één op website van Arsenal FC. ASA publiceerde het volgende op Twitter:

“We hebben vandaag 25 uitspraken gepubliceerd, waaronder een die berichten van Arsenal verbiedt om misbruik te maken van de onervarenheid van consumenten met cryptoassets.”

Het Facebook-bericht, dat op 12 augustus verscheen, zei dat supporters die de $AFC-token bezaten, konden stemmen op welk nummer de club zou spelen in het geval van een overwinning. De website-pagina verscheen op 6 augustus en beweerde “Alles wat u moet weten” over de token uit te leggen.

Volgens de ASA waren beide advertenties onverantwoordelijk, aangezien ze investeringen in crypto-activa zouden bagatelliseren en niet het investeringsrisico zouden illustreren. Het Facebook-bericht was misleidend omdat het niet duidelijk maakte dat de fantokens crypto-activa waren die met cryptocurrencies moesten worden gekocht.

Arsenal zei dat de tokens verschilden van cryptocurrencies, die een betaalmiddel zijn, omdat ze zijn ontworpen voor entertainment en om de deelname van fans aan te moedigen. De tokens konden op het moment dat de advertenties verschenen tevens niet worden verhandeld op de Socios-app. De club ontkende dan ook dat de advertenties promoties waren voor investeringen in cryptocurrencies.

De nieuwste regelgevende maatregelen van de ASA dragen bij aan een hele reeks soortgelijke beslissingen die eerder dit jaar zijn genomen, aangezien de instantie ijverig misleidende cryptocurrency-advertenties heeft verwijderd. De onafhankelijke reclameautoriteit heeft onlangs een aantal cryptocurrency-gerelateerde advertentiecampagnes verwijderd voor verschillende grote spelers in de sector, waaronder Coinbase en Kraken.

Tevens verwijderde het in mei de advertentiecampagne van Luno Exchange, een foto van Bitcoin (BTC) die werd gebruikt op metroposters met de tekst: “Als je Bitcoin in de metro ziet, is het tijd om te kopen.” De instantie gaf het volgende aan:

“We begrepen dat Bitcoin-investeringen complex en volatiel waren en investeerders aan verliezen konden blootstellen. Dat stond in contrast met de advertentie.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!