Ripple behaalt grote overwinning en mag voormalig SEC-directeur Hinman overhoren

In de lopende SEC vs Ripple-zaak heeft de laatstgenoemde een grote overwinning behaald. Rechter Netburn heeft namelijk geoordeeld dat voormalig SEC-directeur William Hinman onder ede zal moeten getuigen.

Deze laatste motie heeft betrekking op de poging van de SEC om de getuigenis van Hinman te blokkeren. Gelukkig voor Ripple wees de rechter deze motie af en opende daarmee de deur voor de beklaagden om Hinman voor de rechtbank te ondervragen.

De nieuwste wending in de rechtszaak

De Amerikaanse toezichthouder probeerde te voorkomen dat Hinman zou getuigen en beroepte zich op een wetgeving die stelt dat hoge functionarissen niet kunnen getuigen. Rechter Netburn was echter van mening dat dit vanwege de “uitzonderlijke omstandigheden” van de zaak niet zou moeten gelden.

Voormalig directeur Hinman hield in juni 2018 een toespraak, waarin hij zei dat Ether naar zijn mening geen effect is:

“Gebaseerd op mijn begrip van de huidige staat van Ether, het Ethereum-netwerk en zijn gedecentraliseerde structuur, zijn huidige aanbiedingen en verkopen van Ether geen effectentransacties.”

Dit is relevant omdat Ripple bij het verdedigen van hun positie een eerlijke kennisgevingsverdediging heeft gebruikt. In wezen richt dit zich op de vraag of Ripple een redelijke en eerlijke kennisgeving vanuit de SEC gekregen heeft over het feit of zijn XRP-verkopen effectentransacties waren.

Ripple beweert dat XRP vergelijkbaar is met Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), en zonder eerlijke kennisgeving hadden ze geen reden om aan te nemen dat zij de effectenwetgeving aan het overtreden waren.

Binance

Wat heeft Hinman te vertellen?

Bij het schrappen van de motie van de SEC om de afzetting van Hinman te vernietigen, bracht rechter Netburn de kwestie aan de orde dat Hinman in zijn beëdigde verklaring bij de motie zei dat de toespraak bedoeld was om zijn eigen persoonlijke mening te uiten.

Daarom vroeg rechter Netburn het juridische team van de SEC hoe hoge beschermingsprivileges toegepast konden worden toen Hinman zijn persoonlijke mening over de kwestie uitte. In een reactie hierop gaf advocaat Hogan zijn professionele mening door te zeggen dat rechter Netburn daarmee aantoonde dat dit een “uitzonderlijke omstandigheid” was:

“Ze wilde duidelijk maken dat de toespraak buitengewoon was en dat Hinman zei dat het zijn eigen persoonlijke mening was, dat Ether geen effect was. En die bijzondere omstandigheid was de reden waarom ze het zou toestaan dat de verhoring door zou gaan.”

Verdergaand, leidt de analyse van advocaat Hogan ertoe dat hij denkt dat de SEC in beroep zal gaan tegen deze beslissing. Hij wijst er echter op dat dergelijke situaties voor de eiser zelden werken, omdat de norm bijna niet te halen is.

Advocaat Hogan concludeert dat de SEC wanhopig wil dat deze verklaring niet doorgaat. Dit brengt hem ertoe om na te denken over wat de SEC probeert te verbergen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!