El Salvador nodigt Bitcoin-miners uit om te profiteren van schone, geothermische energie

De president van El Salvador, Nayib Bukele, heeft Bitcoin-miners uitgenodigd om te profiteren van de nieuwe faciliteiten die zouden moeten worden opgezet vlakbij een vulkaan om te profiteren van geothermische energie. Hij gaf het volgende aan op Twitter:

“Onze ingenieurs hebben me zojuist laten weten dat ze een nieuwe put hebben gegraven, die ongeveer 95 [megawatt] van 100% schone, 0-emissie-geothermische energie van onze vulkanen zal leveren. We beginnen er een volledige Bitcoin-mining-hub omheen te ontwerpen. Wat je uit de put ziet komen is pure waterdamp.”

Het idee om de vulkanen van El Salvador te gebruiken als energiebron voor Bitcoin-mining ontstond blijkbaar in een Twitter Spaces-chatroom die werd gehost door Coin Metrics-medeoprichter Nic Carter. De chatroom hield gesprekken over Bitcoin, mining en hoe de grootste cryptocurrency een hoge penetratie heeft in ontwikkelingslanden, zoals Carter in een interview zei.

In het bijzonder gebeurde de recente goedkeuring van El Salvador om Bitcoin wettig betaalmiddel in het land te maken terwijl de chatroom werd gehouden. Bukele kwam live vanuit de volksvergadering bij de chatroom terwijl de stemming plaatsvond.

Bukele ging vervolgens snel over om de acceptatie van Bitcoin in zijn land te vergroten. Op dezelfde dag deelde Bukele dat hij al contact had opgenomen met het geothermische elektriciteitsbedrijf van het land om regelingen te treffen voor Bitcoin-miners om te profiteren van goedkope, schone, hernieuwbare energie, waarbij geen broeikasgassen uitgestoten worden. Ingenieurs groeven vervolgens de nieuwe put in enkele uren tijd.

Bitcoin-mining fungeert als een puur vrije markt en de geografische locatie van miners wordt bepaald op een vrije manier. Zo kan het ene land het verbieden of tegenwerken, maar dat kan ook weer een kans zijn voor een ander land om hier op in te spelen.

De bewegingen van Bukele komen daarom dan ook op een bijzonder goed moment, aangezien Chinese miners tegenwoordig te maken hebben met een krachtig optreden van de staat tegen de sector. Hierdoor zouden zij kunnen worden aangemoedigd om te profiteren van de goedkope en schone geothermische energie van El Salvador en hun installaties naar Midden-Amerika te verplaatsen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!