Wat is Kusama (KSM)?

Wie Kusama zegt, zegt Polkadot en wie Polkadot zegt, zegt Gavin Wood. Zoals we al eerder vermeld hebben in ons kennisbankartikel over Polkadot is Gavin Wood één van de grote namen in de blockchainwereld. Op het toneel gekomen als één van de founders van Ethereum (ETH) en daar lang de CTO, brak Wood na enkele jaren met de Ethereum Foundation om zijn eigen weg te gaan. Kort gezegd, kon hij zich niet meer vinden in de weg die uitgestippeld werd om o.a. de schaalbaarheidsproblemen, waarmee Ethereum geplaagd wordt, op te lossen. Samen met Polkadot zag Kusama het licht in 2016.

Waarom was er een nood aan Kusama? 

Polkadot en Kusama worden wel eens elkaars neefjes genoemd en dat is niet zonder goede reden want onder de motorkap zijn ze erg gelijkaardig. Allebei geschreven in Solidity, de programmeertaal die Wood ontwikkelde voor Ethereum, en ontwikkeld door hetzelfde Parity Technologies.  

Kusama werd aanvankelijk ontwikkeld om als testomgeving te dienen die ontwikkelaars de kans geeft hun applicaties of blockchainprojecten te testen voor ze gelanceerd worden op het Polkadot-netwerk. Dat geeft de ontwikkelaars de mogelijkheid om in een erg aan Polkadot gelijkende omgeving, te testen met echte cryptovaluta in een open markt. Officiële Polkadot-upgrades worden ook eerst bij Kusama getest voor ze de stap zetten naar de grote neef. 

Kusama geeft ontwikkelaars meer vrijheid en minder regels waaraan ze moeten voldoen voor ze mogen proberen op het Kusama-netwerk. Hoewel er bij Kusama evenzeer gebruikt gemaakt wordt van twee types blockchain, n.l. de relay chain en de parachains. De relay chain is ook daar het belangrijkste niveau waar transacties een permanente vorm hebben en de parachains die door de gebruikers gegenereerd worden en door hen naar wens aangepast kunnen worden. Dat terwijl ze gebruik maken van de relay chain als hefboom voor de nodige beveiliging. 

Bovendien geeft Kusama de blockchain start-ups een springplank wat betreft het doen groeien van een eigen user base en het uitbouwen van een bloeiende community alvorens te lanceren naar Polkadot.  

Kusama wordt ook wel eens het “canary network” genoemd voor de Polkadot-blockchain, vandaar dan ook het logo en de verwijzing naar de kanarie in de koolmijn. Nieuwe code wordt eerst getest bij Kusama alvorens het bij Polkadot gelanceerd wordt. Kusama is de wilde versie van Polkadot en geeft stabiliteit en beveiliging op voor snelheid en wendbaarheid. 

Hoe zit het met de tokenomics? 

Kusama wordt gebruikt als munt om het Proof-of-Stake (PoS) -netwerk te faciliteren en nodes uit te betalen. Ook geeft KSM holder zogeheten “governance rights” of medebeslissingsrecht over bepaalde beslissingen met betrekking tot het blockchain netwerk. Net zoals ook Polkadot is er bij Kusama geen vooraf vast bepaalde maximale hoeveelheid Kusama maar wel een vast inflatieratio van 10%. Op het moment van schrijven zijn er net geen 10 miljoen KSM in omloop en noteert het een marktprijs van $454,96.  

KSM kopen?

Je kunt KSM op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!