Coinbase verwijdert XRP en is aangeklaagd door een klant

Veel grote beurzen besluiten om XRP niet meer aan te bieden aan klanten. Het is duidelijk dat beurzen zichzelf proberen in te dekken tegen het potentiële vonnis dat de munt als een effect beschouwd wordt in de rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De SEC klaagde Ripple Labs en twee oprichters van het bedrijf op 22 december aan, waarin wordt beweerd dat het bedrijf meer dan $1,3 miljard heeft opgehaald via een niet-geregistreerd aanbod van effecten.

In het licht van deze aanklacht is twee dagen geleden duidelijk geworden dat de Amerikaanse beurs Coinbase ook besloten heeft om de munt vanaf 19 januari 2021 te delisten. De beurs begon de aankondiging met het volgende:

“In het licht van de recente actie vanuit de SEC tegen Ripple Labs, Inc., is Coinbase van plan de handel in XRP op dinsdag 19 januari 2021 om 10.00 uur PST op te schorten.”

De beurs gaf echter aan dat de opschorting geen invloed heeft op de toegang van klanten tot XRP-portefeuilles, die na de opschorting beschikbaar zullen blijven voor stortingen en opnames. Verder blijven klanten in aanmerking komen voor de eerder aangekondigde Spark-airdrop (onder voorbehoud van goedkeuring in bepaalde rechtsgebieden), en zal de beurs XRP blijven ondersteunen op Coinbase Custody en Coinbase Wallet.

Coinbase nu ook aangeklaagd vanwege XRP

Sinds de aankondiging is er echter een interessante wending gekomen in de zaak. Het is namelijk zo dat een klant van Coinbase een class action-rechtszaak heeft ingediend tegen de beurs, waarin hij aangeeft dat het bedrijf had moeten weten dat XRP een effect was.

De klant, van wie de echte naam Thomas Sandoval is, wil de betaalde handelscommissies terugvorderen die betaald zijn tijdens het verhandelen van XRP, meldt Bloomberg, daarbij verwijzend naar een aanklacht die is ingediend bij de federale rechtbank.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!