Bitcoin koers daalde door het slechte nieuws omtrent OKEx

De bekende cryptocurrency-beurs OKEx kondigde vandaag een tijdelijke opschorting aan van opnames. Normaal gesproken zou dit niet echt groot nieuws zijn, echter daalde de Bitcoin koers toch met ruim 3% binnen 30 minuten. Hoe kan dit zo’n groot effect hebben gehad?

Geen contact meer met één van de privésleutel-houders

De nervositeit op de markt komt van de reden achter de opschorting en de mogelijke implicaties die deze met zich meebrengt. Het is namelijk zo dat de beurs zei dat het geen contact meer heeft met één van de houders van de privésleutels van de beurs. De beurs zei het volgende:

“Een van onze private key-houders werkt momenteel samen met een publieke organisatie voor veiligheid om verschillende zaken te onderzoeken. We hebben geen contact meer met de betrokken private sleutelhouder. Als zodanig kon de bijbehorende autorisatie niet worden voltooid. Overeenkomstig met 8.1 Servicewijziging en onderbreking van de Servicevoorwaarden, kan OKEx de Service wijzigen en/of de service ook op elk moment – met of zonder voorafgaande kennisgeving – onderbreken, opschorten of beëindigen.”

Cryptocurrency-beuzen implementeren doorgaans een systeem met meerdere handtekeningen om opnames uit koude opslag te verwerken, d.w.z. een portemonnee die niet is verbonden met internet.

Om geld uit de koude opslag over te boeken, deelt de beurs vaak verschillende privésleutels uit aan de eigenaren en leidinggevenden. In een systeem met meerdere handtekeningen moeten alle of de meerderheid van de sleutelhouders aanwezig zijn om transacties te ondertekenen. Dit kon op dit moment niet meer plaatsvinden, aangezien de beurs “geen contact meer heeft” met de desbetreffende privésleutel-houder.

OKEx wees op de serviceovereenkomst waardoor het zulke drastische maatregelen kon nemen en benadrukte dat de beslissing in het belang van de klant is genomen. De beurs zorgde ervoor dat zijn andere diensten ononderbroken blijven en dat de activa van de klanten veilig zijn. Jay Hao, de CEO van OKEx, zei hier het volgende over:

“Alle functies van OKEx, behalve opnames van digitale activa / cryptovaluta, blijven onaangetast. Al uw fondsen en bezittingen zijn veilig. Het onderzoek betreft alleen de persoonlijke kwestie van een bepaalde privésleutelhouder. Verdere aankondigingen zullen worden gedaan.”

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

De speculatie over de precieze reden achter de onderbreking is natuurlijk volledig aan de gang. Zo zei Red Li, medeoprichter van 8BTC, het volgende op Twitter:

“OKEx verklaarde eerst dat de opname om 15.00 uur zal worden opgeschort, maar snel zal worden gewijzigd in 11.00 uur. Het gerucht gaat dat meer dan 800 accs in ‘bepaalde’ uitwisselingen betrokken zijn bij het witwassen van geld over de grens.”

Daarnaast vinden velen het vreemd hoe dit zomaar kan gebeuren. Zo zei Leo Weese, de president van The Bitcoin Association of Hong Kong, dat hij verrast was door het feit dat één persoon het volledige multi-sig-systeem voor koude opslag van een beurs kan beïnvloeden. Hij schreef:

“Die ene persoon die in China zit met de sleutels van een hele offshore cryptocurrency-beurs, is waarschijnlijk het meest verrassende aan deze branche dat ik dit jaar heb geleerd. Dat klanten geen transparantie eisen over sleutelbeheer komt echter op een goede tweede plaats.”

Hoewel een mutli-sig-systeem vaak gebruikt wordt, is het niet altijd zo slecht geregeld als in dit geval. Als we bijvoorbeeld naar BitMEX kijken, dat natuurlijk zijn eigen juridische problemen heeft, is het een stuk beter geregeld als het om toegang tot de cold wallets betreft. Toen de CTO van het bedrijf, Samuel Reed, eerder deze maand werd gearresteerd, kon de meerderheid van de houders van een privésleutel transacties ondertekenen.

Bitcoin koers daalde met 3% door het nieuws

Meteen nadat de OKEx-verklaring werd vrijgegeven, daalde de Bitcoin koers van $11.514 naar $11.190. De daling van 3% deed zich voor binnen een tijdsbestek van 30 minuten, wat een marktbrede terugval veroorzaakte.

De Bitcoin koers is om twee belangrijke redenen sterk gedaald na het nieuws. Ten eerste is OKEx een grote beurs die aanzienlijke hoeveelheden zowel spot- als futures-volume verwerkt. Ten tweede omdat men onzeker is over hoe de vork precies in de steel zit en of het nog goed komt met de beurs, aangezien het een vreemd verhaal is.

Tevens is interessant om te melden dat grote hoeveelheden Bitcoin, Ether en Tron uit de aan OKEx gelieerde portemonnees gehaald werd, voordat de opschorting van kracht werd.