Bitcoin koers daling komt door aanklacht tegen BitMEX

Zoals jullie allemaal vast gezien hebben, heeft de Bitcoin koers gisteren een harde drop gezien. De prijs daalde gisteren in slechts enkele minuten met bijna $300, maar hoe kwam dit eigenlijk?

De plotselinge prijsdaling zou het gevolg kunnen zijn van de uitverkoop die samenviel met het recente nieuws vanuit de Amerikaanse federale toezichthouder, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en het ministerie van Justitie, die medeoprichters van BitMEX beschuldigd hebben van het overtreden van de wetgeving.

Volgens een persbericht van 1 oktober kondigde de CFTC de indiening aan van een civiele procedure bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York. In deze aanklacht wordt BitMEX beschuldigd van het overtreden van meerdere CFTC-voorschriften, waaronder het exploiteren van een niet-geregistreerd handelsplatform en het niet uitvoeren van een correct anti-witwasbeleid.

De indiening beweert dat BitMEX meer dan $11 miljard aan Bitcoin-stortingen heeft ontvangen en meer dan $1 miljard aan transactiekosten heeft verzameld tijdens het uitvoeren van het grootste deel van zijn activiteiten in de Verenigde Staten. De indiening luidt verder:

“BitMEX prijst zichzelf aan als ’s werelds grootste platform voor cryptocurrency-derivaten, met elke dag miljarden dollars aan handelsvolume. Een groot deel van dit volume, en de bijbehorende transactiekosten, zijn afkomstig vanuit de activiteiten van het platform in de VS en zijn uitgebreide acties om klanten vanuit de VS te bereiken. Desalniettemin heeft BitMEX zich niet geregistreerd bij de CFTC en heeft het de belangrijkste waarden die vereist zijn vanuit de CEA- en CFTC-voorschriften, die zijn ontworpen om de derivatenmarkten en marktdeelnemers vanuit de VS te beschermen, niet geïmplementeerd.”

In het bijzonder heeft de CFTC BitMEX beschuldigd met het faciliteren van de handel in swapcontracten op een niet-geregistreerd platform – opererend als een handelaar in futurescommissies – zonder CFTC-goedkeuring, het niet opleggen van know-your-customer-procedures en het uitvoeren van leveraged retail commodity-transacties.

In een reactie op de aanklachten tegen BitMEX, zei CFTC-voorzitter Hearth P.Tarbert het volgende:

“Digitale activa zijn veelbelovend voor onze derivatenmarkten en voor onze economie. Als de Verenigde Staten op dit gebied een wereldleider willen zijn, is het absoluut noodzakelijk dat we illegale activiteiten, zoals die in dit geval beweerd worden, uitroeien. Nieuwe en innovatieve financiële producten kunnen alleen gedijen als er sprake is van marktintegriteit. We kunnen niet toestaan ​​dat slechte actoren die de wet overtreden, een voordeel behalen ten opzichte van beurzen die het juiste doen door onze regels na te leven.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!