Bitcoin is niet volledig verboden in China

Ondanks de strenge regelgeving van het land op het gebied van cryptocurrencies, lijkt het erop dat Bitcoin (BTC) in China niet volledig verboden is. Zo gaf de Beijing Arbitration Commission (BAC) vandaag aan in een rapport dat het land geen voorbehoud tegen “Bitcoin-activiteiten als virtuele goederen” heeft. Het voegde er ook aan toe dat de wet- en regelgeving van het land het privébezit en de legale verspreiding van Bitcoin niet verbiedt.

Bitcoin is geen valuta, maar een “virtuele grondstof”

De lokale Beijing Arbitrage Commissie is een onafhankelijke non-profit organisatie gevestigd in Beijing die diensten aanbiedt omtrent arbitrage, bemiddeling, en andere mechanismen voor geschillenbeslechting. De organisatie heeft echter in het rapport wel aangegeven dat Bitcoin niet als valuta kan worden gebruikt omdat het geen wettig betaalmiddel is en niet uitgegeven wordt door de Chinese topautoriteit.

Over het algemeen heeft BTC dus niet dezelfde juridische status als de officiële fiat-valuta van het land en kan het niet worden gebruikt bij financiële transacties. Dit is een standpunt dat de Aziatische natie altijd al gehandhaafd heeft.

Aan de positieve kant is, volgens het rapport, Bitcoin een ‘virtuele grondstof’. Om de exacte woorden te citeren:

“Het land erkent de identiteit als virtuele valuta van Bitcoin niet, maar erkent deze als een virtuele grondstof. Omdat het concept van virtuele goederen groter is dan virtuele valuta, is valuta een speciaal soort grondstof. Bitcoin wordt niet erkend als valuta, maar het is beschouwd als een grondstof.”

Ook geen “virtueel eigendom”

Het rapport van de BAC stelt ook dat Bitcoin niet onder de categorie “virtueel eigendom” valt. Bepalingen in artikel 127 van de “Algemene beginselen van het burgerlijk recht” beschermen gegevens en netwerkgerelateerde virtuele eigendommen.

Maar aangezien er geen speciale bepalingen zijn die betrekking hebben op virtuele eigendommen, en geen wet die betrekking heeft op BTC, kwalificeert het land Bitcoin niet als een virtueel eigendom.

“De ‘Algemene beginselen van het burgerlijk recht’ bevatten geen specifieke bepalingen over de uitbreiding en bijbetekenis van virtueel eigendom, maar bepalen alleen dat de bescherming van virtueel eigendom wettelijk verplicht moet zijn en dat de specifieke beschermingsmaatregelen van virtueel eigendom aan andere wetten zijn toevertrouwd. Aangezien mijn land momenteel geen wetten heeft op Bitcoin, kan het niet worden erkend als een virtueel eigendom in de algemene beginselen van het burgerlijk recht.”

Maar Bitcoin-transacties zijn legaal en geldig

Het rapport van BAC citeert een mijlpaal door het Shenzhen Court of International Arbitration en wijst erop dat Bitcoin-transacties tussen individuen niet illegaal zijn. BTC-overdrachten zijn niet in strijd met de wet- en regelgeving van het land. Daarnaast is privébezit en circulatie van Bitcoin geen misdaad en BTC “kan het voorwerp van levering zijn”.

Er wordt echter ook vermeld in het rapport dat “vertrouwde investeringen en contracten” met betrekking tot Bitcoin illegaal zijn. Dit is slecht nieuws voor de 27 opgepakte kernleden van de PlusToken-scam.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!