WhatsApp gaat in-app betalingen debuteren in Brazilië

De bekende berichtendienst WhatsApp heeft onmiddellijke in-app fiat-betalingen aangekondigd voor meer dan 120 miljoen gebruikers in Brazilië. Dit volgens een persbericht dat gisteren geplaatst werd.

Volgens de verklaring, kunnen gebruikers met Visa en Mastercard debet- of creditcards van Banco do Brasil, Nubank en Sicredi nu directe betalingen aan hun berichten koppelen.

Gebruikers zijn echter wel gelimiteerd tot maximaal 20 in-app-transacties per dag en tot een niet-gespecificeerd bedrag, vanwege AML- en CFT-problemen.

WhatsApp heeft naar verluidt meer dan 120 miljoen gebruikers in Brazilië, of ongeveer 56% van de hele bevolking van het land. Daarnaast zei Facebook-topman Mark Zuckerberg op zijn persoonlijke pagina dat er binnenkort meer landen zullen volgen.

Bron: Statista
1xbit

Geen Libra maar Facebook Pay

Betalingen worden uitgevoerd via Facebook Pay, een betalingssysteem dat in 2019 is ontwikkeld voor aan Facebook gelieerde apps zoals Messenger, Instagram en WhatsApp.

Zoals het bedrijf in het verleden heeft benadrukt, is Facebook Pay “gebouwd op bestaande financiële infrastructuur en partnerships” en heeft het geen betrekking op de Novi (voorheen Calibra) -portemonnee die op het Libra-netwerk zal draaien.

WhatsApp gebruikt mogelijk verschillende betalingssystemen voor fiat elektronische betalingen in verschillende landen. In India, waar het bedrijf naar verluidt al maanden in-app-betalingen test, streeft WhatsApp naar een lokaal ontwikkelde oplossing genaamd UPI, vermoedelijk onder druk van binnenlandse toezichthouders.

Desalniettemin wordt van WhatsApp nog steeds verwacht dat het in de toekomst Libra zal ondersteunen omdat, in tegenstelling tot landelijke WhatsApp-betalingen in landen als Brazilië en India, Facebook het Libra-project gestart is om te fungeren als een wereldwijde oplossing voor mensen die momenteel nog geen gebruik maken van bankdiensten.

Volgens een persbericht van mei van Novi (een digitale portemonnee van Facebook) zal het, zodra het wordt vrijgegeven, in WhatsApp worden geïntegreerd, ter ondersteuning van betalingen in interne stablecoins zoals LibraUSD, LibraEUR, Libra GBP en een munt die meerdere valuta’s vertegenwoordigt LBR.

Zal Nederland volgen?

Wat verder opvalt is dat de penetratie van WhatsApp in Nederland op nummer 1 stond in 2018 en in 2019. Het is namelijk zo dat ruim 85,1% van de smartphone gebruikers in Nederland WhatsApp gebruiken.

Bron eMarketer

Hierdoor zal het ons niks verbazen als Nederland snel in de voetsporen van Brazilië zal volgen.

Wat denken jullie? Gaat Nederland snel volgen en gaan jullie de functie dan gebruiken? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!