Crypto-beurzen in India hebben nog steeds geen duidelijkheid

Het is inmiddels 2 maanden geleden sinds het Hooggerechtshof van India een 2 jaar oude richtlijn, tegen het gebruik van cryptocurrency, in het land ophief. Dit betekent echter niet dat de zaken echt veranderd zijn in het land. De centrale bank van het land, Reserve Bank of India (RBI), werkt nog steeds niet samen met bedrijven voor digitale activa. Verschillende beurzen hebben de bank om opheldering gevraagd over hun status, echter hebben zij nog steeds geen duidelijkheid.

Duidelijkheid over hun status

Een lokaal rapport van vandaag gaf aan dat beurzen voor digitale activa nog steeds geen duidelijkheid hebben. Daarom hebben veel platforms de RBI om opheldering gevraagd over hun status. Geldschieters blijven hen bankdiensten ontzeggen en beweren dat de toezichthouder, de RBI, niet de nodige instructies heeft gegeven.

Cryptocurrency-beurzen hebben ook om gedetailleerde informatie gevraagd over hun juridische indeling om te bepalen of ze vallen onder een grondstof, valuta, goederen of dienst. Dit zal uiteindelijk ook bepalen hoe ze worden belast onder de Good and Services Tax (GST).

Indiase autoriteiten hebben in het verleden platforms voor digitale activa en investeerders onderzocht om te bepalen of ze onder de GST vallen. Tot op de dag van vandaag is het echter nog steeds onduidelijk wat de exacte belastingmethode is voor transacties die verband houden met cryptocurrency.

Praveenkumar Vijayakumar, voorzitter en CEO van een lokaal cryptocurrency-platform Belfrics Global, zei het volgende:

“Als digitale activa niet zijn vrijgesteld van GST, zullen de digitale valuta-beurzen in India een impasse hebben met de belastingdienst. Begin 2019 had de belastingdienst in dit verband contact gezocht met verschillende cryptocurrency-platforms. In het kielzog van de recente uitspraak van het Hooggerechtshof hebben we ook de RBI benaderd voor duidelijkheid hierover, als we GST dienen te betalen over de hele transactie, dan zouden de meeste platforms niet kunnen overleven.”

De geschiedenis van India met cryptocurrencies

De centrale bank van India, RBI, had al in april 2018 een algemeen verbod opgelegd op de omgang van banken met crypto-bedrijven, die in juli van dat jaar van kracht ging.

Na zowel openbare als door de industrie geleide petities, werd er een zaak waarin uitdagingen tegen de centrale bank werden gecombineerd, door de Internet & Mobile Association of India (IAMAI), voor het Hooggerechtshof gebracht. De hoorzittingen voor de uitdaging werden gehouden over een periode van twee weken in januari van dit jaar.

IAMAI is een brancheorganisatie zonder winstoogmerk wiens mandaat is om overheden aan te spreken namens consumenten, aandeelhouders en investeerders in de internetindustrie. Leden omvatten Yahoo! India, Apple, eBay, Unocoin en Etsy.

Live Law meldt dat de rechters oordeelden dat de actie van het RBI “onevenredig” was. Belangrijke argumenten in de zaak waren de bewering van de centrale bank dat cryptocurrency een digitaal betaalmiddel is en dat de instelling bij wet ‘bevoegd was’.

Dit werd tegengegaan door IAMAI-raadsman Ashim Sood, die beweerde dat ze kunnen schommelen tussen het dienen als handelswaar of waardeopslag en als ruilmiddel. Sood voerde aan dat RBI niet de jurisdictie had om financiële bedrijven te verbieden diensten te verlenen aan crypto-gerelateerde bedrijven. Dit had als gevolg dat de wet opgeheven werd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!