DNB Crypto

Nieuwe 5AMLD wetgeving is vandaag van kracht gegaan

We hebben de afgelopen weken het al vaker gehad over de gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn, genaamd 5AMLD. Als onderdeel van deze wijziging moesten Bitcoin- / crypto-bedrijven in Nederland, die crypto-to-fiat of crypto-bewaardiensten aanbieden, zich vóór 18 mei moesten melden bij de Nederlandsche Bank.

De nieuwe wet is echter vandaag van kracht gegaan. In een aankondiging van de Nederlandsche Bank stond het volgende:

“De Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn is per 21 mei van kracht. Hiermee komen aanbieders van cryptodiensten onder integriteitstoezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).”

Wat houdt deze wetswijziging precies in?

Door deze ontwikkeling gaan er een aantal dingen veranderen. Er zijn bijvoorbeeld flinke kosten aan verbonden (€1,7 miljoen verdeeld over alle crypto- / Bitcoin-bedrijven in Nederland), echter is dit niet alles.

  • Bedrijven die in de cryptocurrency-sector actief zijn dienen zich te registreren bij De Nederlandsche Bank. Hierbij worden bestuurders, en sommige aandeelhouders, getoetst. Ze moeten daarnaast kunnen aantonen dat hun onderneming de risico’s omtrent witwassen en terrorismefinanciering goed heeft afgedekt.
  • Na de toetsing, zal DNB toezicht houden op de naleving van de regels omtrent witwassen en terrorismefinanciering. Bedrijven die zich niet registreren bij DNB, mogen dergelijke omwisseldiensten en/of bewaarportemonnees niet meer aanbieden.
  • Bestaande partijen hebben 6 maanden de tijd om aan deze verplichtingen te voldoen.
  • De bedrijven dienen persoonsgegevens vast te leggen en te delen, mits er ‘ongebruikelijke’ transacties plaatsvinden. Dit betekent dus extra kosten voor het inrichten van een dergelijk systeem.
  • Alle bedrijven die actief zijn in deze sector worden in een openbaar registeren vermeld. Dit register wordt door DNB opgesteld en bijgehouden.

Daarnaast zei de organisatie het volgende:

“Crypto’s zijn kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit. Daarom is het belangrijk dat het integriteitstoezicht nu vorm krijgt.”

Slachtoffers van deze nieuwe wetgeving

Door deze hoge kosten, zijn er al een aantal bedrijven in Nederland gestopt of verhuisd naar een ander land. Zo plaatsten wij begin dit jaar al een artikel over het feit dat de bekende crypto-beurs Deribit naar Panama verhuisde, vanwege de strengere regelgevingen.

Daarnaast moesten wij helaas begin deze maand ook mededelen dat de crypto-broker BitKassa zijn deuren moest sluiten. Dit omdat de hoge kosten niet te betalen waren voor een ‘kleine’ partij als BitKassa.

Daarnaast gaven zij aan dat zij niet geloven dat deze jaarlijkse kosten volgend jaar lager zullen zijn. Sterker nog, ze gaven aan dat zij geloven dat een aanzienlijke jaarlijkse stijging waarschijnlijker is, omdat de Nederlandsche Bank haar eigen budget vaak niet haalt. Hier zei het bedrijf het volgende over:

“Vreemd genoeg is het niet halen van de begroting niet op eigen risico van De Nederlandsche Bank, maar wordt het onder hun toezicht gewoon doorberekend aan de bedrijven.”

Daarnaast zijn er nog meer bedrijven die gestopt zijn, zoals Bittr, Simplecoin, etc.

Hoewel dit natuurlijk jammer is, is het wel een feit dat reguleringen van cryptocurrencies er aan zaten te komen. Veel van onze partners, zoals Bitcoin Meester en SATOS, waren juist positief over de nieuwe wetgeving. Dit omdat het er voor zorgt dat de crypto-markt wat meer uit de schaduw stapt en serieuzer genomen wordt.

Wat vinden jullie? Laat het ons weten op onze socials!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN