De Nederlandse crypto-broker, BitKassa, sluit zijn deuren vanwege nieuwe crypto-wet

BitKassa, een cryptocurrency-broker uit Nederland, heeft de sluiting van haar bedrijf bevestigd in een recente aankondiging op hun website. Het besluit volgt op de nieuwe crypto-wet die goedgekeurd is in Nederland.

Zoals wij gisteren op onze website geplaatst hebben, vereist de Nederlandsche Bank dat elk cryptocurrency-bedrijf zich vóór 18 mei bij hen zou registreren. De registratie wordt als verplicht beschouwd en bedrijven die zich niet aan de regels houden, worden gedwongen hun activiteiten stop te zetten.

De wet houdt onder andere in dat Bitcoin-bedrijven in Nederland zo’n €1,7 miljoen moeten gaan betalen om te voldoen aan de regelgevingen. Dit betekent dat Bitcoin-bedrijven gemiddeld zo’n €34.000 per jaar moeten betalen om aan de regels te blijven voldoen. BitKassa gaf echter aan dat dit bedrag voor hen zo’n €25.000 zou bedragen (€5.000 registratiekosten plus bijna €20.000 aan basiskosten).

Dit is, zoals eerder aangegeven door de oprichter van BitKassa, niet te betalen voor ‘kleinere’ partijen, zoals BitKassa.

Daarnaast geloven zij niet dat deze jaarlijkse kosten volgend jaar lager zullen zijn. Sterker nog, ze geloven dat een aanzienlijke jaarlijkse stijging waarschijnlijker is, omdat de Nederlandsche Bank haar eigen budget vaak niet haalt. Hier zei het bedrijf het volgende over:

“Vreemd genoeg is het niet halen van de begroting niet op eigen risico van De Nederlandsche Bank, maar wordt het onder hun toezicht gewoon doorberekend aan de bedrijven.”

BitKassa voegde eraan toe dat het totale bedrag hoger is dan de kosten voor creditcards en trustkantoren in het land. Concluderend stelde de Nederlandse crypto-broker dat dergelijke regelgeving waarschijnlijk van invloed is op startups. Hoewel het BitKassa-team na de sluiting van de beurs nog steeds deelneemt aan cryptocurrency, blijven ze weg van projecten buiten het toezicht van de bank.

Wat is deze nieuwe crypto-wet?

Door deze ontwikkeling gaan er een aantal dingen veranderen voor Bitcoin- / crypto-bedrijven in Nederland. Zoals gezegd zijn er flinke kosten aan verbonden, echter dit is niet alles.

  • Bedrijven die in de cryptocurrency-sector actief zijn dienen zich te registreren bij De Nederlandsche Bank. Hierbij worden bestuurders, en sommige aandeelhouders, getoetst. Ze moeten daarnaast kunnen aantonen dat hun onderneming de risico’s omtrent witwassen en terrorismefinanciering goed heeft afgedekt.
  • Na de toetsing, zal DNB toezicht houden op de naleving van de regels omtrent witwassen en terrorismefinanciering. Bedrijven die zich niet registreren bij DNB, mogen dergelijke omwisseldiensten en/of bewaarportemonnees niet meer aanbieden.
  • Bestaande partijen hebben 6 maanden de tijd om aan deze verplichtingen te voldoen.
  • De bedrijven dienen persoonsgegevens vast te leggen en te delen, mits er ‘ongebruikelijke’ transacties plaatsvinden. Dit betekent dus extra kosten voor het inrichten van een dergelijk systeem.
  • Alle bedrijven die actief zijn in deze sector worden in een openbaar registeren vermeld. Dit register wordt door DNB opgesteld en bijgehouden.

Daarnaast zei de organisatie het volgende:

“Crypto’s zijn kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit. Daarom is het belangrijk dat het integriteitstoezicht nu vorm krijgt.”

Dit is niet het eerste bedrijf dat vanwege de nieuwe crypto-wet zijn deuren heeft moeten sluiten en het zal ook niet de laatste zijn. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van bedrijven die Nederland verlaten hebben of failliet gegaan zijn. Het bekendste voorbeeld is de crypto-derivatenbeurs Deribit die naar Panama verhuisde vanwege de aankomende regels.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!